Reklama

Reklama

Sezon na truskawki tuż-tuż

Warto delektować się ich smakiem, kiedy są świeże. Nadchodzi czas dojrzewania tych aromatycznych owoców.


Warto to wykorzystać, bo porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie malca na witaminę C, dostarcza mu też dawki żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Truskawki wzmacniają odporność, poprawiają apetyt, zapobiegają anemii.

Reklama

Najsmaczniejsze są owoce świeżo zerwane (w lodówce można je przechowywać nie dłużej niż 2 dni).

Należy wybierać te dojrzałe, równo wybarwione, jędrne i lśniące. Aby nie chłonęły wody, trzeba je myć z szypułkami.

Świetnie smakują zarówno bez dodatków, jak z i cukrem, z bitą śmietaną, w serniku na zimno czy biszkopcie z galaretką.

Na drugie śniadanie warto podać dziecku koktajl z truskawek zmiksowanych z mlekiem lub kefirem. Odrobina cukru waniliowego wzmocni aromat owoców.

Dowiedz się więcej na temat: truskawki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje