Sezon na truskawki tuż-tuż
Warto delektować się ich smakiem, kiedy są świeże. Nadchodzi czas dojrzewania tych aromatycznych owoców.
Warto to wykorzystać, bo porcja 100 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie malca na witaminę C, dostarcza mu też dawki żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Truskawki wzmacniają odporność, poprawiają apetyt, zapobiegają anemii.
Najsmaczniejsze są owoce świeżo zerwane (w lodówce można je przechowywać nie dłużej niż 2 dni).
Należy wybierać te dojrzałe, równo wybarwione, jędrne i lśniące. Aby nie chłonęły wody, trzeba je myć z szypułkami.
Świetnie smakują zarówno bez dodatków, jak z i cukrem, z bitą śmietaną, w serniku na zimno czy biszkopcie z galaretką.
Na drugie śniadanie warto podać dziecku koktajl z truskawek zmiksowanych z mlekiem lub kefirem. Odrobina cukru waniliowego wzmocni aromat owoców.