Skuteczne monodiety owocowe
Dzięki nim nie tylko stracisz zbędne kilogramy, ale też oczyścisz organizm z toksyn. Świetne na ciepłe dni!
Zasady diet owocowych są bardzo proste: możesz jeść jeden rodzaj owoców (np. jabłka, wiśnie) lub kilka rodzajów, ale z jednej grupy (np. owoce jagodowe, pestkowe). O czym jeszcze trzeba pamiętać?
Jedz tyle owoców, żeby nie czuć głodu - dieta nie narzuca ograniczeń co do ich ilości. Oprócz owoców dozwolony jest chudy nabiał, wędlina, ryby. Unikaj cukru. Dziennie zjadaj maks. 1500 kcal. Owoce możesz jeść surowe, gotowane, pieczone i duszone.
Pij min. 2 litry płynów w ciągu dnia, niegazowanej wody mineralnej, zielonej herbaty, naparów ziołowych, np. z mięty, melisy, mniszka lekarskiego - przyspieszają trawienie i usuwają nadmiar wody.
Dietę możesz stosować maksymalnie 3 dni. Każdego dnia zjadaj co najmniej 2 kg owoców.
Właściwości: Czereśnie i wiśnie mają niewiele kalorii: 50-60 w 100 g. Zawierają też substancje przyspieszające przemianę materii i wspomagające pracę jelit. Ważne! Odchudzające działanie ma też odwar z ogonków czereśni. Łyżeczkę szypułek zalej 1 szkl. wody i gotuj 20 min na małym ogniu. Pij 3 razy dziennie.
Przykładowe posiłki:
Śniadanie: Porcja czereśni i wiśni, kromka chrupkiego pieczywa z plasterkiem wędliny drobiowej.
II śniadanie: Porcja czereśni i wiśni, kefir.
Obiad: Porcja czereśni i wiśni, 10 dag gotowanej ryby polanej sokiem z cytryny, garść sałaty z oliwą.
Podwieczorek: Koktajl z owoców i zsiadłego mleka lub maślanki.
Kolacja: Naturalny jogurt odtłuszczony z porcją czereśni i wiśni.
Dietę możesz utrzymywać maksymalnie tydzień. Podstawę każdego dania muszą stanowić jabłka.
Właściwości: Owoce te odchudzają, ponieważ zawierają bardzo dużo błonnika, który wspomaga trawienie. Jabłka szybko zapewniają uczucie sytości i przede wszystkim są niskokaloryczne: 50 kcal w 100 g. Ważne! Odchudzające działanie ma też ocet jabłkowy. 2 łyżki octu rozcieńcz w 1 szkl. ciepłej przegotowanej wody i pij 3 razy dziennie: po przebudzeniu, przed obiadem oraz wieczorem, przed snem.
Przykładowe posiłki:
Śniadanie: Mus z 2 jabłek, jogurt naturalny, 2-3 plastry chudej wędliny.
II śniadanie: Jabłko z kefirem i cynamonem.
Obiad: Pierś drobiowa skropiona oliwą i zapieczona z jabłkiem.
Podwieczorek: Kompot z owoców.
Kolacja: Jabłka zapiekane z ryżem lub kaszą jaglaną.
Dietę możesz stosować nie dłużej niż 5 dni. Codziennie jedz co najmniej 2 kg mieszanych owoców.
Właściwości: Truskawki, poziomki, maliny, porzeczki, borówki amerykańskie, jeżyny, czarne jagody są niskokaloryczne, (np. 10 dag truskawek to zaledwie 28 kalorii!). Owoce jagodowe zawierają mnóstwo witaminy C, która przyspiesza spalanie tłuszczu, oraz potasu wspomagającego usuwanie toksyn. Pektyny znajdujące się w tych owocach poprawiają przemianę materii i obniżają poziom złego cholesterolu.
Ważne! Owoce jagodowe zawierają też drobne pestki, które poprawiają trawienie i pomagają zwalczyć zaparcia.
Przykładowe posiłki:
Śniadanie: 2 łyżki muesli z dodatkiem owoców, jogurt naturalny.
II śniadanie: Owoce jagodowe z maślanką.
Obiad: Zapiekanka z ryżu i owoców, posypana cynamonem.
Podwieczorek: Kisiel z owoców, bez cukru.
Kolacja: Owoce, kromka chleba chrupkiego z wędliną drobiową.
Malinowy z kefirem: 1 szklanka kefiru, 1/2 szklanki malin, 1/2 cytryny. Do szklanki kefiru dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz maliny. Zmiksuj. Koktajl możesz doprawić wanilią lub melisą cytrynową.
Podawaj schłodzony.
Jabłkowy z marchwią: 1 duże jabłko, 1 mała marchew, 1/2 szklanki wody. Jabłko ze skórką pokrój na małe kawałki (wykrój gniazdo nasienne). Marchew pokrój w cienkie plastry. Dodaj wodę, wszystko razem zmiksuj.