Skyr czy jogurt naturalny? Dla osób na diecie odpowiedź jest prosta
Skyr pojawił się w sklepach na półce z jogurtami. I słusznie, bo jest to rodzaj jogurtu, który Islandczycy jedzą od tysiąca lat. Delikatna, choć gęsta konsystencja sprawia, że i w Polsce zyskał sobie uznanie. Czym się jednak rożni skyr od jogurtu naturalnego i greckiego? Sekret tkwi nie tylko w konsystencji, ale przede wszystkim w składzie. Wyjaśniamy, który z tych produktów jest najzdrowszy.
Skyr to rodzaj jogurtu powstający z mleka krowiego poddanego działaniu bakterii. Tradycyjnie wytwarzano go ze zsiadłego mleka, dziś używa się do tego mleka odtłuszczonego. Bakterie dodawane do skyru powodują, że ma on właściwości probiotyczne.
Skyr pochodzi z Islandii, gdzie rolnicy produkują go od wieków. Ma gęstszą konsystencję niż jogurt kremowy, ale bardziej delikatną niż jogurt grecki. Skyr jest kwaskowaty w smaku, na rynku są dostępne wersje produktu czystego i owocowego.
Czytaj też: Ustalono, kto nie powinien jeść cukinii. Może być silnie trująca
Kilogram skyru powstaje z pięciu litrów mleka. W przypadku jogurtów ta proporcja wynosi 1:1. To decyduje o wyjątkowych właściwościach produktu z Islandii.
Skyr zawiera dwa razy więcej białka niż jogurt naturalny. Z drugiej strony ma o wiele mniej tłuszczu niż jogurt naturalny, nie mówiąc już o greckim, który jest najbardziej tłusty. Ze wszystkich jogurtów to właśnie skyr ma też najmniej węglowodanów przy podobnej zawartości wapnia. Jednocześnie każdy skyr ma właściwości probiotyczne, czego nie można powiedzieć o każdym jogurcie naturalnym.
Skyr jest dużo zdrowszym rozwiązaniem niż jogurt naturalny dla osób na diecie. Zawiera od niego mniej tłuszczu i węglowodanów, a dużo więcej białka. O wiele bardziej też wspomoże osoby uprawiające trening siłowy, które muszą przyswajać wiele białka. Buduje ono ich masę mięśniową.
Skyr polecany jest osobom z chorobami układu krążenia, gdyż zawiera dużo wapnia i mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Wapń pomaga też walczyć z osteoporozą. Natomiast działanie probiotyczne wspomaga kondycję i pracę jelit.
O włączeniu do swojej diety skyru zamiast jogurtu naturalnego powinny pomyśleć również diabetycy. Ten produkt ma bardzo niski ideks glikemiczny i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Z tego produktu powinny zrezygnować osoby cierpiące na choroby nerek. W ich przypadku należy ograniczać spożycie białka. Zdecydowanie nie powinny też jeść skyru osoby z konkretnymi alergiami pokarmowymi. Nietolerancja laktozy czy alergia na krowie mleko to powody, dla których powinniśmy wykluczyć skyr ze swojej diety.
Źródło: healthline.com
Czytaj też:
Usprawni pracę jelit i zlikwiduje zaparcia. Napar z tej rośliny to spalacz tłuszczu
Wspomaga odchudzanie i pomoże w bólach głowy. Wsyp do wody i zagotuj
Hamuje napady głodu i dostarcza białka. Jedz codziennie jeden, jeśli chcesz schudnąć