Sok z buraka na zakwasie

Buraki w postaci kiszonek są źródłem cennego kwasu mlekowego
Buraki w postaci kiszonek są źródłem cennego kwasu mlekowego123RF/PICSEL
  • 1 kg pokrojonych grubo buraków włóż do kamionkowego garnka lub słoja. Zalej litrem zimnej wody z łyżką soli. Wrzuć 3 ząbki czosnku, kromkę żytniego chleba i 3 talarki cebuli. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy.
  • Na wierzchu połóż talerz, który dociśnie buraki do dna naczynia. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka dni w niezbyt chłodne miejsce. Gdy sok jest już kwaśny, zlej go do szczelnie zakręcanych butelek i przechowuj w lodówce.
Sałatka z burakamiInteria KulinariaInteria Kulinaria
Na Żywo
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?