Sok z kapusty – remedium na późną jesień
Jesienią organizm potrzebuje zdecydowanie więcej witamin i minerałów. System immunologiczny jest w tym czasie wystawiony na najcięższą próbę. Wsparcia potrzebuje układ pokarmowy. Rozwiązaniem może być sok z kapusty, obfitujący w szereg składników odżywczych, w tym unikatową witaminę U.
Odporność mieszka w brzuchu. Od dobrej kondycji układu pokarmowego, szczególnie jelit i ich naturalnej flory bakteryjnej rozpoczyna się rozmowa o zdrowiu. Wszelkie dysfunkcje w obrębie układu trawiennego, zaburzenia metaboliczne, stany zapalne, zaburzenia perystaltyki jelit, których konsekwencją są biegunki lub zaparcia, osłabiają organizm i zwiększają jego podatność na infekcje.
Zaprośmy do jesiennego jadłospisu kapustę, to warzywo może przynieść nam sporo korzyści.
Kapusta
Warzywo, które możemy spożywać na wiele sposobów. Właściwości odżywcze i lecznicze mają zarówno świeże liście kapusty, jak i kapusta gotowana, duszona czy kiszona. Na szczególną uwagę zasługuje świeżo wyciskany sok z kapusty, najrzadszy jak dotąd sposób serwowania tego warzywa.
Lecznicze działanie soku
Sok z kapusty ma właściwości gojące i zabliźniające, stąd jest rekomendowany do leczenia wszelkich podrażnień i stanów zapalnych w obrębie przewodu pokarmowego takich jak: choroba wrzodowa żołądka, dwunastnicy czy choroby zapalne jelit.
Pomaga też utrzymać lub przywrócić naturalną florę bakteryjną jelit. Sok z kapusty jest szczególnie polecany nie tylko dla poprawy metabolizmu i odporności, ale też w diecie diabetyków i osób borykających się z chorobą alkoholową.
Składniki odżywcze
Działanie lecznicze sok z kapusty zawdzięcza zawartym w nim kleistym śluzom roślinnym, siarce, solom potasowym i dwóm kluczowym dla przewodu pokarmowego witaminom: U i K. Witamina K działa przeciwkrwotocznie, U chroni śluzówki. Sok z kapusty był podstawą odkrycia witaminy U, a kapusta jest jej najlepszym źródłem. Możemy ją suplementować, ale tak jak w przypadku każdej innej witaminy, przyswajalność z naturalnych źródeł jest zawsze wyższa.
Witamina U, rozpuszczalna w wodzie, jest wyjątkowo wrażliwa na wysoką temperaturę: zanika w kapuście poddanej obróbce termicznej. Aby skutecznie ją pozyskać trzeba spożywać kapustę na surowo, w postaci surówki, a najlepiej soku. Dostarczymy jej wówczas najwięcej. Sok jest esencją wartości odżywczych.
Jak go serwować?
Sok z kapusty raczej nie wygra w rankingu najsmaczniejszych produktów spożywczych. Aby uczynić go bardziej atrakcyjnym, warto połączyć świeży sok z kapusty ze świeżo wyciskanym sokiem z marchwi, buraka, ogórka, dyni, pomidorów czy natki pietruszki. Ten smak, jak i każdy inny, musimy w pewnym sensie oswoić. Trzeba pamiętać, że smakuje nam to, do czego się przyzwyczailiśmy. Nikt nie urodził się z miłością do kotletów schabowych czy pierogów. Dajmy sobie szansę polubić to, co szczególnie służy naszemu zdrowiu.
Ewa Koza, mamsmak.com