Reklama

Reklama

Sok z kapusty – remedium na późną jesień

Jesienią organizm potrzebuje zdecydowanie więcej witamin i minerałów. System immunologiczny jest w tym czasie wystawiony na najcięższą próbę. Wsparcia potrzebuje układ pokarmowy. Rozwiązaniem może być sok z kapusty, obfitujący w szereg składników odżywczych, w tym unikatową witaminę U.

Odporność mieszka w brzuchu. Od dobrej kondycji układu pokarmowego, szczególnie jelit i ich naturalnej flory bakteryjnej rozpoczyna się rozmowa o zdrowiu. Wszelkie dysfunkcje w obrębie układu trawiennego, zaburzenia metaboliczne, stany zapalne, zaburzenia perystaltyki jelit, których konsekwencją są biegunki lub zaparcia, osłabiają organizm i zwiększają jego podatność na infekcje.

Reklama

Zaprośmy do jesiennego jadłospisu kapustę, to warzywo może przynieść nam sporo korzyści.

Kapusta

Warzywo, które możemy spożywać na wiele sposobów. Właściwości odżywcze i lecznicze mają zarówno świeże liście kapusty, jak i kapusta gotowana, duszona czy kiszona. Na szczególną uwagę zasługuje świeżo wyciskany sok z kapusty, najrzadszy jak dotąd sposób serwowania tego warzywa.

Lecznicze działanie soku

Sok z kapusty ma właściwości gojące i zabliźniające, stąd jest rekomendowany do leczenia wszelkich podrażnień i stanów zapalnych w obrębie przewodu pokarmowego takich jak: choroba wrzodowa żołądka, dwunastnicy czy choroby zapalne jelit.

Pomaga też utrzymać lub przywrócić naturalną florę bakteryjną jelit. Sok z kapusty jest szczególnie polecany nie tylko dla poprawy metabolizmu i odporności, ale też w diecie diabetyków i osób borykających się z chorobą alkoholową. 

Dowiedz się więcej na temat: sok z kapusty

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje