Reklama

Reklama

Sól himalajska - hit czy kit?

Ostatnio w modzie jest sól himalajska – różowa, biała lub czarna. Jest droższa od zwykłej soli, ale czy warto za nią płacić?

Jest zachwalana jako źródło cennych pierwiastków. Rzeczywiście są one obecne w nieoczyszczonej soli, ale ich zawartość to tylko 3 proc. Resztę stanowi chlorek sodu, czyli zwykła sól kuchenna. 

Tak naprawdę sól himalajską kupujemy dlatego, że jest... ładna. Niektórzy uważają, że ma bardziej intensywny smak, ale to raczej zasługa tego, że jest w większych kryształkach niż zwykła. 

Inaczej smakuje jedynie czarna - zawiera związki siarki, może więc np. zastąpić jajka w sałatkach. Kosztuje ok. 15 zł/kg.


100 rad

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy