Spirulina: Cenne algi
Uznaje się ją za najlepsze jedzenie przyszłości i ma olbrzymią moc.
Jest to rodzaj zielono-niebieskich alg, morskich glonów z grupy sinic. Należy do najbardziej skoncentrowanych składników bogatych w odżywcze składniki. Poprawia stan naszego zdrowia i wzmacnia odporność. Oczyszcza i zapewnia równowagę kwasowo- zasadową w organizmie.
Spirulina jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka. Ma ona najwyższe jego stężenie ze wszystkiej żywności. W zależności od odmiany, składa się z 65-71 procent białka, podczas gdy soja zawiera tylko 35 procent. Ma go trzykrotnie więcej niż ryby czy wołowina.
Jest ono najbardziej wartościowe i przyswajalne (83-90 procent), porównywalne do białka z przetworów mlecznych (jego komórki nie mają bowiem ścianek z celulozy). Stanowi nie tylko budulec mięśni, ale i obniża cukier we krwi.
Te cenne algi zawdzięczają kolor chlorofilowi (zielonemu barwnikowi), który się w nich znajduje. Uważa się, że to właśnie on wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, ułatwia przemianę materii i trawienie.
Według ekspertów w dziedzinie zdrowia, są w niej łatwo przyswajalne witaminy i składniki mineralne.
I tak stanowi największe źródło witaminy B-12 potrzebnej dla układu nerwowego (ma jej 2-6 razy więcej niż wołowina).
Z kolei ilość beta- -karotenu jest w niej wyższa niż w marchwi aż 10 razy! A beta-karoten to tzw. prowitamina A. Wspomaga widzenie, obniża poziom cholesterolu, zapobiega infekcjom. Ma również więcej żelaza niż surowy szpinak i ta ilość jest porównywalna z zawartością tego pierwiastka w czerwonym mięsie. W zależności od odmiany, jest ona 25-50 razy bogatsza niż surowy szpinak. Tak więc to świetny produkt dla wegetarian, którzy mają za mało żelaza we krwi.
Jest ona najbogatszą skarbnicą cennego kwasu gamma-linolenowego (GLA), większą niż w mleko ludzkie. GLA odpowiada za redukcję stanu zapalnego w organizmie i obniża ciśnienie tętnicze.
Spirulina chroni też przed promieniami ultrafioletowymi i wzmacnia odporność, gdyż zwiększa ilość komórek układu immunologicznego zwalczającego bakterie, wirusy i grzyby.