Stewia: Roślina słodsza niż cukier
Głównym winowajcą otyłości jest cukier. Okazuje się jednak, że ma on swoją zdrową alternatywę - stewię. Naukowcy wierzą, że stewia nie tylko osłodzi życie otyłym, ale również przyczyni się do spadku ich masy ciała.
Stewia - to niewielki krzew powszechnie występujący m.in. w Paragwaju, gdzie znana jest jako Kaa-he-e - miodowe liście. W Paragwaju stewia jest używana od setek lat jako naturalny słodzik. Jego rdzenni mieszkańcy stosują także roślinę do leczenia otyłości i nadciśnienia tętniczego. We współczesnej kuchni pojawiła się niedawno jako alternatywa cukru i nadzieja w walce z epidemią otyłości.
Ten naturalny słodzik, jest niemal 300 razy słodszy od cukru, a praktycznie nie zawiera kalorii. Swoje właściwości słodzące stewia zawdzięcza zawartym w niej glikozydom, które w największym stężeniu znajdują się w liściach.
- Stewia może pomóc ludziom cieszyć się słodyczą naturalnego pochodzenia, przy jednoczesnym zmniejszeniu ilości kalorii, jako część zdrowej, zbilansowanej diety - wyjaśnia dr Margaret Ashwell. - W przemyśle można dostrzec ogromne możliwości, które pozwalają na znaczne ograniczenie ilości cukru dodawanego do produktów spożywczych. Stosowanie zamienników cukru może okazać się istotnym elementem wspomagającym walkę z otyłością - dodaje specjalistka.
Badania prowadzone nad stewią wykazały, że obniża ona ciśnienie krwi. Odnotowano również jej korzystny wpływ na zdrowie osób cierpiących na cukrzycę. Najbardziej oczywistą zaletą stewii jest także to, że zapewnia ona słodycz, ale nie podnosi przy tym poziomu glukozy we krwi, jak biały cukier. Co więcej badania wskazały również, że może ona aktywnie obniżyć poziom cukru we krwi.
Eksperci Mahidol University w Tajlandii na podstawie licznych badań wskazali również, że stewia poza działaniem obniżającym ciśnienie krwi i poziom cukru, posiada również m.in. właściwości przeciwzapalne.