Student w ciężkim stanie po zjedzeniu tej potrawy. Jak doszło do tragedii?
W Nowej Anglii odnotowano zaskakujący przypadek młodego mężczyzny, który trafił do szpitala w ciężkim stanie. Finalnie u 19-latka zdiagnozowano sepsę i konieczna była amputacja dolnych kończyn. Przyczyną tak tragicznego stanu studenta okazała się niewinna potrawa, którą spożył kilka godzin przed przyjęciem go do szpitala.
W Nowej Anglii na oddział intensywnej terapii został przyjęty 19-letni student, który trafił do szpitala w ciężkim stanie. Nikt nie spodziewał się tego, co wywołało taką reakcję organizmu młodego mężczyzny.
W szpitalu w Massachusetts, 19-latek został przyjęty ze wstrząsem i wielonarządową niewydolnością oraz wysypką. Okazało się, że kilka godzin przed przyjęciem do szpitala chłopak cierpiał na takie dolegliwości, jak: wymioty, osłabienie, ból w klatce piersiowej duszność, sztywność karku i niewyraźne widzenie. Na jego skórze pojawiły się także fioletowe przebarwienia.
Potem pojawiła się wysoka gorączka i równie wysokie ciśnienie krwi. W szpitalu po wstępnych badaniach okazało się, że w krwi pacjenta występowała bakteria Dwoinki zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych.
Na skutek tych wszystkich czynników młody mężczyzna doznał martwicy rąk i nóg oraz gangreny, prowadzącej do amputacji nóg oraz części palców u rąk.
Co wywołało tak poważny stan u chłopaka, który wcześniej nie cierpiał na żadne choroby przewlekłe? Powód jest naprawdę szokujący.
Okazało się, że student zjadł przeterminowane resztki obiadu - makaron z restauracji i kurczaka. Ta niewinna uczta zmieniła się w prawdziwe piekło dla mężczyzny, który ledwo przeżył.
To samo danie zjadł jego przyjaciel, który zawiózł go na ostry dyżur feralnego dnia. On jednak, jak sam później opisał tamten dzień, zwymiotował po spożyciu nieszczęsnego obiadu, co najpewniej uratowało mu życie.
Zobacz również: Zakażenie salmonellą podczas wakacji. Na co uważać?
Całą historię przedstawił na swoim kanale YouTube Dr Bernard, chcąc tym przestrzec innych, by nie spożywali przeterminowanej żywności, w której mogły rozwinąć się bakterie, jak widać, zabójcze dla człowieka.
W przeterminowanych produktach spożywczych może czyhać na zdrowie człowieka wiele zagrożeń. Chociażby w maśle rozwijać się może kwas masłowy, wywołujący wymioty i nudności.
W zepsutym mięsie znaleźć się mogą pałeczki Salmonelli i E.coli, które mogą doprowadzić do zakażenia żołądka i jelita grubego. W mięsie pojawić się może niezwykle niebezpieczny jad kiełbasiany, a także larwy pasożytów, które doprowadzają nawet do śmierci.
Dlatego tak ważne jest odpowiednie przechowywanie żywności i sprawdzanie dat produkcji oraz zalecanego spożycia na opakowaniach produktów. Niekiedy nieprzestrzeganie tych reguł może skończyć się dla nas tragicznie
***
Zobacz również:
Zatrucie tlenkiem węgla. Cichy zabójca
Co się stanie, gdy zjesz coś spleśniałego? Objawy zatrucia pleśnią