Surowe kakao: Zawartość i fantastyczne właściwości
Pochodzące z Ameryki kakao przez ludy Majów i Inków było uznawane za tak drogocenny towar, że stanowiło środek płatniczy. Dziś i my znamy jego wspaniałe walory, jednak skupiamy się na jego działaniach prozdrowotnych. Kakao instant, do którego jesteśmy już od dawna przyzwyczajeni, różni się od swojego pierwotnego odpowiednika. Czym? Jak wpływa na organizm? O surowym kakao i jego właściwościach dowiesz się z tego artykułu.
Surowe kakao różni się od tego, które dostępne jest na sklepowych półkach. To, do którego zdążyliśmy się przyzwyczaić, jest tzw. napojem instant, który otrzymuje się z prażonych ziaren kakaowca. Surowe kakao powstaje w wyniku tłoczenia na zimno i nie jest poddawane żadnej obróbce poza suszeniem. Zaliczane jest ono do superfoods (nieprzetworzonej, naturalnej żywności, która ma najwięcej dobroczynnych dla organizmu składników). Ze względu na bogactwo prozdrowotnych właściwości uzyskało przydomek „pokarm bogów”. W warunkach naturalnych rośnie w Ameryce Południowej, a do Europy trafiło za pośrednictwem Krzysztofa Kolumba.
Lista cennych składników jest długa. Najważniejsze to pierwiastki: żelazo, potas, chrom i magnez. Spośród wymienionych ten ostatni jest najistotniejszy: zbawiennie działa na pracę mózgu i całego układu nerwowego – wspomaga pamięć i koncentrację, reguluje pracę mięśni i zmniejsza podatność na stres. Dodatkowo poprawia działanie układu krążenia – polepsza pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. Takie samo działanie ma zawarty w kakao resweratrol: jest go w nim jednak więcej niż w czerwonym winie. Poza tym w ziarnach jest dużo antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami – głównymi winowajcami powstawania nowotworów. Zdumiewający może być fakt, że kakao jest przez wielu uznawane za afrodyzjak – zawiera w sobie fenyloetyloaminę, która nazywana jest hormonem miłości. Na koniec dowiedziono, że wykazuje działanie antydepresyjne poprzez anandamid – substancję, która występuje jedynie w kakao i wywołuje u ludzi euforię.
Surowe kakao jest pozbawione dodatkowych ulepszaczy, takich jak biały cukier i nie podlega procesowi odtłuszczania. To sprawia, że ziarna mają intensywnie gorzki smak i charakterystyczny aromat – znacząco różni się od znanych wersji instant. Dostarcza mnóstwo energii, więc może być dobrym zamiennikiem kawy. Kakao można spotkać w wersji niepalonych suszonych ziaren albo sproszkowanej substancji. Nadaje się do picia na ciepło, ale może też być składnikiem koktajli, owsianki, jogurtów i deserów. Jeśli chodzi o dostępność, to można je zakupić w sklepach ze zdrową żywnością albo na aukcjach internetowych.