Reklama

Surówki na talerzyku

Jeśli twoje dziecko skończyło roczek, możesz mu podać większość jarzyn w postaci surówki.

Ważne, by były utarte na tarce o drobnych oczkach lub bardzo drobno posiekane, by malec się nie zakrztusił.

Jeśli chcemy złagodzić smak świeżych warzyw, można dołożyć do nich utarte słodkie jabłko.

Zazwyczaj pierwszą surówką, którą serwujemy naszej pociesze jest ta z marchwi. Warto kupować okazy pochodzące ze sprawdzonego źródła. Marchew jest warzywem korzeniowym i gromadzi związki zawarte w glebie, które mogą okazać się szkodliwe dla dziecka.

By surówka była zdrowsza można dodać do niej kilka kropel oliwy bądź oleju. Dzięki temu nie straci zawartych w sobie witamin. 

Reklama


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama