Reklama

Święta pachną pomarańczowo

Pomarańcza – owoc niemal idealny, który możemy wykorzystać na wiele sposobów. Zjeść, to oczywiste. Nie mniejszym powodzeniem cieszą się świeżo wyciskane soki z pomarańczy.

Wciąż niewiele mówi się o leczniczych właściwościach olejków pomarańczowych: działają uspokajająco, a nawet przeciwdepresyjnie.   Wykorzystajmy aromatyczne atuty choćby skórek pomarańczowych.

Niech piękny zapach towarzyszy nam w natłoku zadań związanych z przygotowaniem świąt. Wyciszy i poprawi nastrój, być może pozwoli zneutralizować napięcia wynikające z przedświątecznego pośpiechu.

Skórki z owoców możemy włożyć na kilka minut do piekarnika i w ten sposób nasycić dom piękną wonią świąt.  

Reklama

Czy można nie lubić pomarańczy?  

Dla naszych dziadków, a może rodziców były symbolem luksusu. Moja babcia do dziś z niedowierzaniem opowiada, jak na uroczystości rodzinnej pewna pani powiedziała jej, że nie lubi pomarańczy. Dla babci, pewnie nie tylko mojej, zabrzmiało to aż absurdalnie. Jak można nie lubić czegoś, na co wszyscy wyczekiwali z utęsknieniem.

Dziś możemy cieszyć się ich smakiem zdecydowanie częściej. Warto włączyć je do menu - również dziecka, ale z adekwatną ostrożnością. Jak wszystkie cytrusy, pomarańcze mogą wywoływać reakcje alergiczne. Dlatego umiar i rozpoczęcie od małych porcji jest warunkiem podstawowym we wprowadzaniu ich do jadłospisu dzieci. Tę samą zasadę powinny zachować kobiety ciężarne i matki karmiące.  

Co odżywczego mają nam do zaoferowania?  

Pomarańcze są znakomitym źródłem witaminy C, beta-karotenu, a także witamin z grupy B. Będą zatem sprzyjały wzmocnieniu systemu immunologicznego i pozytywnie wpłyną na nasz system nerwowy oraz koncentrację. Warto zjadać pomarańcze wraz z białymi błonkami oddzielającymi poszczególne cząstki miąższu. To w nich jest bogactwo błonnika i flawonoidów - wielokierunkowo i korzystnie wpływających na pracę całego organizmu.

Flawonoidy wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające - dbają więc równocześnie o zdrowie, jak i hamują procesy starzenia komórek. Uszczelniają naczynia krwionośne, aktywizują rozkurcz mięśni gładkich naczyń krwionośnych, przewodu pokarmowego, a także dróg moczowych i żółciowych.

Pomagają pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i jednocześnie usprawniają usuwanie toksyn. Dzięki zawartości potasu pomarańcze korzystnie korelują z pracą najważniejszego mięśnia w ludzkim ciele - mowa tu o sercu oczywiście. Warto wiedzieć, że już jeden owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, a ta jest silnym antyoksydantem, który neutralizuje działanie wolnych rodników - opóźnia procesy starzenia komórek i działa profilaktycznie względem chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych.

Nie przy refluksie  

Żaden produkt nie jest na tyle doskonały, by jego spożywanie było korzystne zawsze i dla wszystkich. Ta zasad dotyczy również pomarańczy. Osoby borykające się z refluksem żołądkowo-przełykowym nie powinny zjadać mocno soczystych owoców, z naciskiem na cytrusy. Obfitość kwasów owocowych nasila kwasowość soków trawiennych, a tym samym dolegliwości.  

Niewiedza nigdy nie będzie nam sprzyjała. Natura daje szeroki wachlarz możliwości. Korzystajmy z głową. 


Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pomarańcze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy