Sygnały, które wysyła zakwaszony organizm. Często mylimy ze zwykłym zmęczeniem
Ociężałość, notoryczne zmęczenie, nadmierna nerwowość, obniżona odporność, osłabienie włosów i paznokci. Jeśli zauważasz u siebie tego rodzaju objawy, istnieje duża szansa, że twój organizm jest zakwaszony. Co jest przyczyną tego stanu rzeczy? Winne najczęściej stają się codzienne nawyki, z których znaczenia nie zawsze zdajemy sobie sprawę. Sprawdź, co zakwasza organizm i jak przywrócić ciału równowagę.
Najprościej rzecz ujmując, zakwaszenie organizmu to stan, w którym zakłócona jest równowaga kwasowo-zasadowa w ciele. Zaburzone zostają mechanizmy regulacyjne, które mają wpływ na większość procesów życiowych. Choć nie wszystkie symptomy są uciążliwe i nie powodują istotnego pogorszenia jakości życia z dnia na dzień, lekceważenie zakwaszonego organizmu może doprowadzić do przewlekłych schorzeń, w tym:
- cukrzycy,
- kamicy nerkowej,
- chorób serca,
- dny moczanowej,
- migreny,
- nowotworów.
Zobacz: Co pić na wysoki cukier? Sześć herbat odpowiednich dla cukrzyków
Ludzkie ciało to niesamowita machina. O niepokojących procesach daje nam znać w różny sposób. Istotne jest uważne obserwowanie sygnałów, które nam wysyła. Im wcześniej zdiagnozujemy potencjalny problem i zareagujemy, tym lepszym zdrowiem będziemy się cieszyć. Co świadczy o zakwaszeniu organizmu?
Jednym z częstych objawów jest spadek odporności i skłonności do infekcji. Zakwaszenie organizmu utrudnia odchudzanie, więc miej to na uwadze, gdy stosujesz dietę redukcyjną, ćwiczysz, a waga nadal stoi w miejscu. Dochodzą do tego również częste wzdęcia i zmęczenie. Do objawów zakwaszenia ciała należą również:
- problemy z koncentracją i zapamiętywaniem,
- zawroty i bóle głowy,
- rozdrażnienie,
- ból kręgosłupa i zapalenia stawów,
- nagłe osłabienie kondycji włosów i ich wypadanie,
- łamliwość paznokci,
- cienie pod oczami,
- wypryski i trądzik,
- poszarzała cera,
- zgaga.
Sprawdź: Pij przed śniadaniem. Podkręcisz przemianą materii, waga zacznie spadać
Problem może dotknąć nas w każdym wieku, lecz szczególnie narażone na dokuczliwe dolegliwości są osoby po 40. roku życia. Co zakwasza organizm? Zjawisko to nie bierze się znikąd, zazwyczaj sami na to pracujemy.
Winne jest spożywanie dużych ilości kawy oraz alkoholu. Do tego dochodzi mało różnorodna dieta, która nie dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Podczas odchudzania stawiasz na naprawdę małe porcje? Przesada w tym względzie i głodzenie się również prowadzi do zakwaszenia organizmu.
Skrajności nie są zresztą wskazane w żadnej kwestii. Zarówno całkowity brak aktywności fizycznej, jak i zbyt forsowne treningi o dużej częstotliwości skutkują zaburzeniem równowagi w ciele. Odwodnienie też często idzie w parze z zakwaszeniem. Trzeba pamiętać, że może być ono związane z życiem pod dużą presją i stresem, a także być efektem ubocznym stosowania niektórych leków.
Działać trzeba na różnych polach. Najtrudniej jest unikać sytuacji stresowych, ponieważ niejednokrotnie nie mamy na to wpływu. Nadal jednak wiele pozostaje w naszych rękach. Dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu to podstawa — w celu odkwaszenia organizmu wypijaj co najmniej 2 litry niegazowanej wody dziennie.
Wyeliminuj używki, w tym alkohol i papierosy. Ograniczenie kawy również jest wskazane. Zrezygnuj z jedzenia typu fast food i żywności o wysokim stopniu przetworzenia. Gotowce do odgrzania w mikrofali na żadnym polu nie są w stanie przysłużyć się zdrowiu.
Zadbaj o to, by owoce i warzywa dominowały w twoim jadłospisie. Do produktów zakwaszających zaliczają się kawa, czarna herbata, żółte sery, wieprzowina, białe pieczywo i biały ryż — unikaj ich jak ognia. W diecie alkalicznej nie powinno brakować produktów o dużej zawartości potasu, który wspiera odkwaszanie. Stawiaj więc na cytrusy i banany. Picie najzwyklejszej wody z sokiem cytrynowym przysłuży się usuwaniu toksyn z organizmu.
Komponując jadłospis, w posiłkach uwzględniaj między innymi:
- awokado,
- oliwę z oliwek,
- olej lniany,
- kiszoną kapustę,
- orzechy laskowe,
- pestki dyni,
- nasiona słonecznika,
- migdały.
Pełnymi garściami czerp z bogactwa warzyw. Większość z nich przysłuży się odkwaszaniu, a przy okazji pozwolą na tworzenie różnorodnego jadłospisu. Miej pod ręką jarmuż, pomidory, brokuły, paprykę, kalafior, pasternak, cukinię, ogórki... Wybór jest ogromny.
Przeczytaj: Pijesz kawę do posiłku? Ekspert ostrzega przed konsekwencjami
O istotnej roli aktywności fizycznej w życiu codziennym mówi się od lat. Nie zapomnij o ćwiczeniach podczas odkwaszania organizmu. Zamykanie się na siłowni na długie godziny, zwłaszcza jeśli jesteś początkującym sportowcem, nie jest wskazane. Podkreślamy jeszcze raz, że zbyt intensywne treningi też prowadzą do zakwaszenia!
Zacznij lepiej od energicznych spacerów, stopniowo wydłużając ich trasę. Bieganie w spokojnym tempie, jazda na rowerze czy rolkach, zajęcia grupowe w postaci jogi i rozciągania to znacznie lepszy wybór. Chcąc odkwasić organizm, ćwicz 4-5 razy w tygodniu po 30-45 minut.