Syndrom wiosennego osłabienia

Syndrom wiosennego osłabienia dopada od 50 do 60 proc. mieszkańców krajów europejskich. To organizmy wyczerpane długotrwałą zimą dają znać, że potrzebują wzmocnienia.

Choć osłabienie wiosenne oficjalnie nie jest chorobą, to występuje powszechnie, przynosząc negatywne skutki, np. w efektywności w pracy. Ludzie nie tylko stają się mniej wydajni w pracy, ale też łatwiej i częściej zapadają na rozmaite choroby, zarówno na drobne infekcje, jak też na grypę. Problem dotyczy wielkiej grupy społecznej w krajach rozwiniętych, dlatego naukowcy od kilku już lat analizują przyczyny osłabienia wiosennego i szukają metod zwalczania tego niekorzystnego stanu naszych organizmów.

Reklama

Kto krótko żyje...

Ustalono, że skutki przejścia organizmu z okresu zimowego w wiosenny są długofalowe i przynoszą niepokojące skutki. Według badań kierowanego przez dr Gabriele Doblhammer zespołu niemieckich naukowców z Instytutu Badań Demograficznych Maxa Plancka w Rostocku, ludzie urodzeni na wiosnę żyją krócej od tych, którzy urodzili się jesienią. Niemieccy naukowcy przeanalizowali dane ponad 1 mln osób z Austrii, Danii oraz Australii. Ustalili, że bez względu na region, wiosenne dzieci żyją statystycznie najkrócej.

- W przypadku matki rodzącej wiosną, ostatni etap ciąży przypada na zimę, kiedy je ona mniej witamin - wyjaśniała publicznie przyczynę takiego stanu rzeczy dr Gabriele Doblhammer.

Na datę swoich urodzin człowiek nie ma wpływu. Można jednak podjąć walkę ze skutkami wiosennego osłabienia. Na tym polu naukowcy opracowali już pewne metody.

Dieta cię uleczy

Brytyjscy eksperci też zwracają uwagę na właściwe odżywianie. Dr Amanda Geary, znana angielska dietetyczka opracowała nawet specjalny kulinarny poradnik dla osób ze złym samopoczuciem. Dr Geary podkreśla, że dieta znacząco wpływa nie tylko na stan fizyczny organizmu, ale też na psychikę człowieka. Wynika to z faktu, że niektóre rodzaje żywności wpływają na neuroprzekaźniki w mózgu, to z kolei określa nasz nastrój. Dramatyczne skutki może więc przynieść niedobór określonych witamin, minerałów oraz kwasów tłuszczowych.

Analizy brytyjskiej badaczki dowodzą, że wpływ na nasz nastrój ma mnóstwo środków spożywczych. Znaczenie odgrywają więc sztuczne aromaty i konserwanty, czekolada, kawa, jaja, produkty mleczne, pomarańcze, cukier oraz przetwory zbożowe.

Dowiedz się więcej na temat: dieta | samopoczucie | choroby | emocje | skutki | osłabienie | naukowcy | wiosenne | syndrom

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje