Reklama

Syrop glukozowo-fruktozowy jest przyczyną poważnych chorób

Sądzimy, że znajduje się tylko w składzie słodkich produktów. Tymczasem producenci dodają go nawet do kostek rosołowych, mięsa i wędlin, dlatego łatwo ten słodzik „przedawkować”.

Nadmiar syropu glukozowo-fruktozowego w diecie sprzyja insulinooporności, cukrzycy, miażdżycy, anemii, osłabia też kości. Staraj się więc ograniczyć jego spożycie do minimum. W tym celu uważnie czytaj etykiety produktów (szukaj na nich również innych nazw syropu: "HFCS" oraz "syrop kukurydziany"). Szczególnie starannie sprawdzaj skład: kostek rosołowych oraz innych sypkich i płynnych przypraw, mielonego mięsa (na tackach), śledzi w sosach i ogórków konserwowych, pieczywa paczkowanego, ketchupów, musztard, jogurtów, lodów, dżemów, wędlin. Co jakiś czas sprawdzaj ponownie etykiety produktów, które już znasz (bo kiedyś czytałaś ich skład). Producenci zmieniają bowiem receptury popularnych wyrobów (na tańsze). 

Reklama


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy