Reklama

Ta mąka jest najzdrowsza? Skutecznie obniża cholesterol

W naszej kuchni niezwykle popularna jest mąka pszenna. Korzystamy z niej piekąc ciasta, robią pierogi, piekąc chleb. Jednak coraz więcej osób poszukuje zdrowszych zamienników. Świetnym wyborem okazuje się mąka ryżowa, która ma również działanie prozdrowotne.

  • Mąka ryżowa jest świetnym zamiennikiem mąki pszennej zwłaszcza dla osób, które są na diecie bezglutenowej. 
  • Pozyskuje się ją z drobno zmielonych ziaren ryżu białego lub brązowego. Jest korzystniejsza dla naszego zdrowia, bowiem posiada niższy indeks glikemiczny i jest mniej kaloryczna. 
  • Jakie jest jej prozdrowotne działanie i do czego przydaje się w kuchni?

Mąka ryżowa - właściwości zdrowotne

Mąka ryżowa jest szczególnie lubiana przez osoby, które są uczulone na gluten. Jest bogatym źródłem witamin B1 oraz B6, zawiera także żelazo, niacynę, magnez oraz cynk.  Mąka przygotowana z ryżu ciemnego jest znacznie bogatsza w składniki odżywcze niż ta, która powstała z białych ziaren.

Reklama

Witaminy i składniki odżywcze, które znajdują się w mące ryżowej, wpływają na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz poprawę prawidłowego stężenia cukru we krwi. Dzięki temu może zmniejszać ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Czytaj również: Naturalne afrodyzjaki. Pięć produktów, które zwiększają libido

Co można przygotować z mąki ryżowej?

Okazuje się, że mąka ryżowa może być znakomitym zamiennikiem dla mąki pszennej. Należy jednak pamiętać o właściwych proporcjach. Mąka ryżowa jest bardziej kleista i posiada właściwości higroskopijne. Właśnie dlatego należy dodawać jej mniej, niż podaje się w przepisach, które uwzględniają mąkę pszenną. Np. jeśli w przepisie podano, by użyć jednej szklanki mąki zwykłej, idealną wartością dla ryżowego odpowiednika będzie 3/4 szklanki.

Mąka ryżowa wzbogaca potrawy o charakterystyczny, orientalny smak. Można jednak z powodzeniem używać jej do przyrządzania wypieków, produkcji domowego chleba czy wyrabiania ciasta do naleśników lub pierogów. 

Dania te, przyrządzone na bazie mąki ryżowej będą nie tylko zdrowsze i ciekawsze w smaku, ale będą też świetną alternatywą dla osób, które chcą unikać glutenu w swojej diecie.

***

Przeczytaj także: 

Kordyceps chiński. Grzyb o wyjątkowych właściwościach

Kiszonki to samo zdrowie

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy