Reklama

Tak pozbędziesz się apetytu na słodycze

Kampanie i wytyczne dotyczące żywienia podkreślają konieczność ograniczenia spożycia cukru. Jak wynika z najnowszych badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, zmniejszenie ilości cukru w naszej diecie minimalizuje też ochotę na słodycze.

Kampanie i wytyczne dotyczące żywienia podkreślają konieczność ograniczenia spożycia cukru. Jak wynika z najnowszych badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, zmniejszenie ilości cukru w naszej diecie minimalizuje też ochotę na słodycze.


Uczestnicy badania zostali poproszeni o ograniczenie ilości cukru w ich codziennej diecie o 40 proc. W trakcie trzymiesięcznego eksperymentu okazało się, że ograniczenie cukru w diecie wiązało się również z minimalizowaniem ochoty na produkty tj. słodycze czy napoje gazowane.

Badanie finansowane przez Monell Chemical Senses Center i PepsiCo sugeruje, że im więcej cukru spożywamy, tym zaspokojenie pragnienia na "coś" słodkiego jest trudniejsze, a co za tym idzie, sięgamy po coraz większą ilość słodyczy.

Reklama

Jak sugerują wyniki badań, poprzez ograniczenie spożycia cukru, ograniczamy również ochotę na produkty, które mają zaspokoić głód słodyczy. Niestety, ta wstrzemięźliwość wymaga silnej woli. Badania wskazały, że osoby, które powróciły do dawnych nawyków żywieniowych, a co za tym idzie chętniej sięgały po słodycze, równie szybko odzyskały na nie apetyt.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy