Reklama

Taka dieta chroni przed COVID-19? Polscy naukowcy zachęcają, by jeść te produkty

Polscy eksperci są zdania, że osoby, które na co dzień dbają o dietę – jedzą dużo owoców, warzyw i innych bogatych w mikro- i makroelementy składników – są mniej podatne na zakażenie wirusem COVID-19. Zaznaczają, że jadłospis ma kluczowe znaczenie w budowaniu naszej odporności. Jakie produkty ich zdaniem warto włączyć do codziennej diety?


Dieta chroniąca przeciwko COVID-19? Te produkty mogą pomóc!

Badacze postanowili przyjrzeć się codziennym nawykom osób, u których ryzyko zakażenia i ciężkiego przebiegu choroby były stosunkowo niskie. Wzięli więc pod uwagę codzienną dietę osób młodych, zdrowych, o prawidłowym BMI. Jak się okazuje badani, którzy dbali o zbilansowany jadłospis, byli bardziej odporni na zarażenie wirusem COVID-19. Jeśli w przeszłości zdarzyło im się zachorować, objawy które im towarzyszyły, były lekkie i niegroźne.

Eksperci zaznaczyli, że w przypadku kontaktu z wirusem niezwykle ważny jest ogólny stan zdrowia pacjenta. Nie chodzi jedynie o ewentualne choroby współistniejące, ale także ogólną kondycję organizmu. Jeśli - dzięki konsekwencji w zdrowych nawykach żywieniowych - pacjentowi nie brakuje witamin i minerałów, najprawdopodobniej przejdzie zakażenie znacznie łagodniej. Jego organizm jest bowiem silny i przygotowany na walkę z wirusem.

Reklama

W badaniach wzięło udział 95 osób. Średnia wieku uczestników to 35 lat. Jak się okazuje ryzyko zachorowania lub ciężkiego przebiegu choroby jest aż o 86 proc. mniejsze w przypadku osób, które dbają o zbilansowaną dietę.

Najzdrowsza dieta na 2022 rok. Oto co warto jeść

Te produkty wprowadź do codziennego jadłospisu. Co jeść?

Osoby, które nie przywiązują wagi do codziennego jadłospisu,  nie wykonują regularnych badań i nie wiedzą, w jakim stanie jest ich organizm, powinny zmienić nawyki. Według badań mimo młodego wieku i braku chorób współistniejących w przypadku zarażenia mogą mieć do czynienia z uciążliwymi, groźnymi objawami.

Z badania prowadzanego przez polskich naukowców od czerwca 2020 do stycznia 2021 r. dowiadujemy się, jakie produkty powinniśmy włączyć do codziennej diety. Badacze podkreślają, że szczególnie ważna jest różnorodność jadłospisu. Istotne, aby wszystkie składniki odżywcze zostały rozplanowane w odpowiednich proporcjach, zgodnie z naszymi indywidualnym zapotrzebowaniem.

Co powinniśmy jeść, by właściwie chronić nasz organizm? Jak się okazuje, w naszym codziennym menu nie powinno zabraknąć produktów bogatych w:

  • potas
  • magnez
  • żelazo
  • cynk
  • miedź
  • mangan
  • witaminę E
  • tiaminy
  • witaminę B6 oraz foliany. 

W konsekwencji warto wzbogacić jadłospis o: 

  • kasze
  • ryż
  • orzechy
  • owoce
  • warzywa i czosnek

***
Zobacz również:


Koronawirus w Polsce dzisiaj. Adam Niedzielski podał liczbę nowych zakażeń

Najzdrowsza dieta na 2022 rok. Oto co warto jeść

Oto składniki, które warto dodawać do wody. Mają pozytywny wpływ na cerę i nie tylko!


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zbilansowana dieta | COVID-19 | koronawirus
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy