Ten popularny produkt może być niebezpieczny. Oto co należy o nim wiedzieć
Sięgamy po nią bardzo często. Trudno nam wyobrazić sobie gotowanie i pieczenie bez jej pomocy. Okazuje się jednak, że folia aluminiowa może być dla nas niebezpieczna. Przed korzystaniem z niej ostrzega nawet Światowa Organizacja Zdrowia. Produkt – chociaż popularny – tak naprawdę można zastąpić innym.
Sprawdza się podczas grillowania, pieczenia warzyw, mięs czy ryb. Folia aluminiowa nie bez powodu jest obecnie powszechnie wykorzystywana. Niektórym trudno wyobrazić sobie jej brak w kuchni - można ją wykorzystać na wiele sposobów, w tym i do pakowania kanapek czy potraw, które umieszczamy w lodówce.
Chociaż popularna, niekończenie jest dobra dla naszego zdrowia. Folia aluminiowa może być niebezpieczna. Światowa Organizacja Zdrowia alarmuje, że pieczenie i gotowanie żywności owiniętej w folię powoduje przenikanie aluminium do jedzenia. I to w dawce, która przekracza dopuszczalne normy.
Dlatego też unikajmy wykorzystywania folii aluminiowej do podgrzewania, pieczenia czy przechowywania w lodówce potraw.
Zobacz również: 13 połączeń produktów, które sprawiają, że tyjemy
Chociaż co prawda glin słabo się wchłania i prawie w 95 proc. jest wydalany z moczem, w zbyt dużych ilościach może się kumulować w wątrobie, mózgu, mięśniach czy kościach. Nadmiar glinu, który trafi do naszego organizmu (również z lekami, kosmetykami czy wodą pitną) może prowadzić do blokowania przekazywania nerwowych bodźców czy zaburzenia działania enzymów, jak i niszczenia włókien nerwowych rdzenia kręgowego i kory mózgowej.
Na liście są również problemy z trzustką, anemią, alergią, otępieniem czy demencją. Spore stężenia glinu są stwierdzane w tkance mózgu u osób chorych na Alzheimera czy Parkinsona.
Jak wykazały badania naukowe, częste korzystanie z folii aluminiowej - szczególnie przy obróbce lub przechowywaniu kwaśnych i przyprawionych produktów - powoduje wydzielanie szkodliwych soli glinu. Dlatego lepiej zrezygnować z pieczenia czy grillowania w folii pstrąga z plasterkami cytryny.
Sprawdź: Włóż do piekarnika i "zagotuj". Tłuszcz ze ścianek dosłownie znika w oczach!
Chociaż niektórym trudno wyobrazić sobie brak folii aluminiowej w kuchni, można ją łatwo zastąpić. Do obróbki potraw można wykorzystać naczynia żaroodporne, a do grillowania opiekacze ze stali nierdzewnej. Blachę można wyłożyć papierem do pieczenia albo nasmarować tłuszczem.
Alternatywą dla folii aluminiowej - jeśli chodzi o pakowanie kanapek - są papierowe torebki lub papier śniadaniowy. Można tez wykorzystać specjalne pojemniki, ale i tu warto uważać. Powinna na nich widnieć informacja "Bisphenol A free" lub "BPA free". Oznacza to, że są wolne od bisfenolu A - chemicznego związku, którego długotrwałe wchłanianie grozi m.in. otyłością czy zaburzeniami hormonalnymi.
Zamiast folii możemy wykorzystać woskowijkę. To zazwyczaj kawałki bawełnianej tkaniny nasączone pszczelim woskiem i dodatkami takimi jak np. olejek jojoba, które mają za zadanie nadać jej elastyczności. Woskowijkę można kupić w drogeriach czy sklepach z produktami ekologicznymi. Jest sprzedawana w różnych rozmiarach, dzięki czemu może być wykorzystywana do owijania warzyw i owoców, serów, wędlin, ciast, pieczywa.
***
Zobacz również: Tani produkt z apteki. Posyp nim ziemię, a pleśń i ziemiórki nie będą miały wstępu do doniczki