To ważne, jakiego koloru jest twoje jedzenie
Stosując się do ogólnych zasad zdrowego odżywiania, rzadko zastanawiamy się nad kolorem produktów spożywczych w połączeniu z ich funkcjami. Jak się okazuje, ma to ogromne znaczenie - przekonuje Marek Borowiński w książce "Doktor Kolor, czyli barwy pieniędzy, szczęścia i seksu".
Przeczytaj fragment książki "Doktor Kolor, czyli barwy pieniędzy, szczęścia i seksu":
Znany i najbardziej rozpowszechniony jest podział warzyw i owoców ze względu na ich barwę. Każda ma przypisane sobie właściwe cechy.
Warzywa i owoce zostały podzielone na pięć grup: niebieskie i fioletowe, zielone, czerwone, żółte i pomarańczowe oraz białe.
Niebieskie i fioletowe - między innymi bakłażan, jagody, winogrona, śliwki i aronia - zawierają dużo błonnika oraz witaminy C, wspomagają układy: moczowy, trawienny oraz oddechowy. Kolor niebieski / fioletowy jest beztroski, dodaje spokoju, lekkości i pobudza do pracy.
Zielone - na przykład kapusta, sałata, ogórki, brokuły, winogrono, kiwi i agrest - cechują się dużą zawartością kwasu foliowego, wspomagają wzrok i układ nerwowy, wzmacniają układ krążenia oraz odporność. Zielona dieta odstresowuje, odpręża, wywołuje poczucie bezpieczeństwa i spokoju.
Czerwone - to pomidory, papryka, truskawki, poziomki, maliny, wiśnie i czereśnie oraz arbuz - zawierają dużo potasu i likopenu, wzmacniają naczynia krwionośne i chronią przed zawałem. Czerwone warzywa i owoce pobudzają apetyt, dodają siły i energii, działają pobudzająco.
Żółte i pomarańczowe - między innymi marchewka, dynia, kukurydz, ananasy, morele, pomarańcze - są bogatym źródłem witamin A i C, więc wspomagają odporność oraz beta karotenu, który dobrze wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Żółte i pomarańczowe produkty działają antydepresyjne, łagodzą stres, uspokajają nerwy. Ponadto dodają optymizmu, relaksują, pomagają logicznie myśleć, wywołują radość, motywują do działania, przywracają chęć do życia oraz pozytywnie wpływają na nastrój.
Białe - na przykład cebula, kalafior, czosnek, por i seler - mają działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjnie, są naturalnym antybiotykiem. Zaleca się ich spożywanie w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko na zachorowania i infekcje się zwiększa. Białe warzywa poprawiają samopoczucie, rozjaśniają umysł, przynoszą spokój i łagodzą emocje.
O wartościach odżywczych warzyw i owoców wiedzą chyba wszyscy. Są one zdrowe, lekko strawne i bogate w wartości odżywcze. Ich kolory mają znaczenie nie tylko wizualne, ale także zdrowotne.
Spożywając posiłki nie zastanawiamy się także nad kolorami i wartościami innych produktów żywieniowych, a one także mają cenne składniki odżywcze. Wśród tych produktów jest nabiał, czyli mleko, maślanka, kefir, jogurty, ser biały, masło, zsiadłe mleko, śmietana. Są bardzo zdrowe, zawierają najłatwiej przyswajalny wapń, który wzmacnia kości. Nabiał jest również bogaty w witaminy A, B2 i B12 oraz potas i fosfor.
Spożycie zalecanej ilości wapnia przyczynia się do przeciwdziałania takim schorzeniom jak osteoporoza, nadciśnienie i otyłość. Nabiał można jeść podczas każdego posiłku, najczęściej jednak stanowi składnik śniadania i podwieczorku. Jest też podawany jako deser. Jak wskazuje nazwa, nabiał ma biały kolor, a to oznacza również inne wartości, które można skojarzyć z tą barwą. Kolor biały stosowany w nadmiarze może sprawiać wrażenie chłodu. I właśnie nabiał ma właściwości chłodzące, dlatego zaleca się spożywanie go w okresie letnim, kiedy panuje wysoka temperatura.
Mięso i przetwory mięsne również są produktami niezbędnymi w zdrowej i zbilansowanej diecie. Mięso dzieli się na białe i czerwone. Białe to drób i ryby, czerwone to wołowina, wieprzowina i baranina. Mięso zawiera przede wszystkim łatwo przyswajalne żelazo, cynk, witaminy B1, B2, B12 oraz niacynę i białko. Jest produktem żywieniowym, który syci nawet po spożyciu niewielkiej jego ilości. Dodaje energii. Nie zaleca się jednak codziennego jedzenia mięsa, zwłaszcza czerwonego. Dwa razy w tygodniu powinno się jeść mięso czerwone, trzy razy w tygodniu - ryby.
Produkty zbożowe to przede wszystkim pieczywo, kasze i makarony, które również powinny stanowić codzienny dodatek do zdrowej i zbilansowanej diety. Mają dużą zawartość błonnika, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Pomagają w zapobieganiu takim dolegliwościom jak nadciśnienie krwi oraz leczeniu ich. Wspomagają układ krążenia. Zawierają fosfor, żelazo, witaminy B1 i B3. Są źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Produkty zbożowe powinny być spożywane co najmniej dwa razy dziennie.
Marek Borowiński, "Doktor Kolor, czyli barwy pieniędzy, szczęścia i seksu", Edipresse Książki, premiera: 14 marca 2018 r.
O autorze:
Dr Marek Borowiński - specjalista od zwiększania sprzedaży oraz visual merchandisingu, ambasador marki Toptextil. Jest sędzią międzynarodowym w konkursach na najlepsze sklepy w Polsce i za granicą. Specjalizuje się w psychofizjologii widzenia - uświadamia i doradza przedsiębiorcom, jak mózg klienta odbiera ich sklep, firmę czy też produkt. Specjalizuje się w zagadnieniach z psychologii koloru i oddziaływania kolorów na konsumentów w różnych miejscach sprzedaży. Swoją wiedzą dzieli się podczas wielu kongresów marketingowych i sprzedażowych. Jest gościem i komentatorem wielu programów telewizyjnych i radiowych, między innymi w: TVN24, Dzień Dobry TVN, Pytaniu na Śniadanie TVP, radiowej Trójce i wielu innych. Na co dzień prowadzi swój autorski program Shop Doctor na kanale Youtube.