Reklama

Reklama

To ważne, jakiego koloru jest twoje jedzenie

Stosując się do ogólnych zasad zdrowego odżywiania, rzadko zastanawiamy się nad kolorem produktów spożywczych w połączeniu z ich funkcjami. Jak się okazuje, ma to ogromne znaczenie - przekonuje Marek Borowiński w książce "Doktor Kolor, czyli barwy pieniędzy, szczęścia i seksu".

Przeczytaj fragment książki "Doktor Kolor, czyli barwy pieniędzy, szczęścia i seksu":

Reklama

Znany i najbardziej rozpowszechniony jest podział warzyw i owoców ze względu na ich barwę. Każda ma przypisane sobie właściwe cechy.

Warzywa i owoce zostały podzielone na pięć grup: niebieskie i fioletowe, zielone, czerwone, żółte i pomarańczowe oraz białe.

Niebieskie i fioletowe - między innymi bakłażan, jagody, winogrona, śliwki i aronia - zawierają dużo błonnika oraz witaminy C, wspomagają układy: moczowy, trawienny oraz oddechowy. Kolor niebieski / fioletowy jest beztroski, dodaje spokoju, lekkości i pobudza do pracy.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje