Triki, które działają. Domowe sposoby na wzdęcia
Bulgotanie, uczucie pełności oraz dyskomfort: to tylko część objawów występujących wzdęć, które powodują silny dyskomfort. Co jest ich przyczyną? Najprawdopodobniej albo niewłaściwe nawyki żywieniowe, albo spożywanie produktów, które sprzyjają ich powstawaniu. Na szczęście, można z nimi sobie poradzić na własną rękę. Poznajmy domowe sposoby na wzdęcia.
Wzdęcia spowodowane są nadmiarem gazów zgromadzonych w jelitach, które powodują dyskomfort, ale z czasem także sprzyjają występowaniu bólu. Wzdęcia powstają wskutek spożywania niektórych pokarmów wzdymających, do których zaliczają się np. warzywa strączkowe, nabiał, a także zawierających skrobię. Warto wiedzieć, że wzdęcia mogą być również wynikiem nietolerancji pokarmowych, a także chorób związanych z układem pokarmowym. Na pojawianie się nieprzyjemnych dolegliwości ma także kultura spożywania posiłków, czyli sytuacja, kiedy jemy bardzo szybko i wraz z jedzeniem połykamy dużą ilość powietrza. Oczywiście, to tylko niektóre przyczyny powstawania wzdęć, ale jeśli borykamy się z nimi przez dłuższy czas, warto ich występowanie skonsultować z lekarzem.
Jeśli wzdęcia męczą nas sporadycznie, to warto najpierw sięgnąć po domowe sposoby, które mogą przynieść nam ulgę. Najbardziej znanym sposobem na neutralizację gazów jest wypicie ziołowych naparów po posiłku, np. z mięty pieprzowej, kopru włoskiego, majeranku, imbiru, melisy, macierzanki albo dziurawca.
Sprawdź: Myślałeś, że nie da się jej przedawkować? Mięta może zaszkodzić
W domowych warunkach można również sporządzić samodzielnie napary z różnych ziół, które dostępne są w sklepach. Ulgą dla jelit może być sporządzenie mikstury z siemienia lnianego, kolendry, anyżu, cynamonu lub kardamonu.
Czasami po posiłku czasami wystarczy wypić szklankę ciepłej wody, która może pobudzić układ trawienia do działania. Wydaje się jednak, że wzdęcia mogą być również wynikiem zaburzenia flory bakteryjnej w jelitach, dlatego pomocne mogą być fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt albo kefir.
Niektóre dania kuchni polskiej wymagają użycia produktów, które uznawane są za wzdymające. Mowa np. o kapuście, roślinach strączkowych, ale także brokule, kalafiorze, cebuli i rzodkiewce. Oczywiście, można z nich całkowicie zrezygnować, ale z drugiej strony czasami ciężko się z nimi rozstać. Jeśli chcemy przygotować danie kuchni polskiej, a wiemy, że może przyczynić się do powstawania wzdęć, warto troszkę zmodyfikować przepis. Mowa tutaj o dodaniu ziół, które mogą zniwelować gazy. Co warto mieć na uwadze podczas komponowania posiłków?
- Kminek
- Liść laurowy
- Majeranek
- Anyż
- Cząber
- Gałka muszkatołowa
- Imbir
- Bazylia
- Oregano
- Szałwia
- Koper
Polecamy Szałwia muszkatołowa - roślina, która kocha kobiety. Z wzajemnością
Wzdęcia mogą powodować dyskomfort, ale nie zawsze trzeba się poddawać i można z nimi skutecznie walczyć. Jeśli nawet zmiany w menu nie zawsze przynoszą ulgę, warto na własną rękę sobie z nimi radzić w łatwy sposób. Przede wszystkim, trzeba zmienić kulturę jedzenia, aby zapobiec gromadzeniu się gazów w jelitach. Posiłki należy jeść bez pośpiechu i małymi porcjami, co utrudni przypadkowemu połykaniu powietrza. Jeśli wzdęcia nadal nas męczą po odejściu od stołu, ulgę może przynieść pozycja leżąca i masaż brzucha całą ręką.
Polecamy:
Ręczniki znów będą śnieżnobiałe. Wystarczy, że zrobisz jedną rzecz przed praniem