Tutaj może pomóc dieta
Spożywanie większej ilości zdrowych produktów i ograniczenie konsumpcji tych szkodliwych sprzyja remisji objawów depresji – czytamy w czasopiśmie „BMC Medicine”.
Naukowcy z Deakin University (Australia) wykazali, że przestawienie się na zdrowy styl żywienia może stanowić skuteczny sposób leczenia depresji, a przynajmniej pomóc w złagodzeniu symptomów choroby.
- Już od jakiegoś czasu wiemy, że istnieje silny związek pomiędzy jakością diety a ryzykiem zachorowania na depresję. Jednak jest to pierwsze badanie, które bezpośrednio sprawdza, czy poprawa jakości diety wpływa na polepszenie stanu zdrowotnego pacjentów z kliniczną depresją - mówi koordynatorka przedsięwzięcia prof. Felice Jacka.
Badanie trwało trzy miesiące. Uczestnicy (osoby cierpiące na depresję) zostali podzieleni na dwie grupy. Jedna z nich otrzymywała wsparcie społeczne, druga korzystała z porad profesjonalnego dietetyka.
Interwencja dietetyka polegała na zachęceniu pacjentów do spożywania większej ilości warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych, ryb, chudego czerwonego mięsa, oliwy z oliwek i orzechów oraz unikania słodyczy, słodkich napojów, produktów przetworzonych, fast-foodów i smażonych przysmaków.
Rezultaty badania pokazały, że pacjenci z grupy dietetycznej uzyskiwali znacznie lepsze efekty zdrowotne, niż pacjenci z grupy wsparcia. W ciągu 12 tygodni zaobserwowano remisję objawów u jednej trzeciej z nich. W grupie wsparcia poprawy stanu zdrowia doświadczyło jedynie 8 proc. uczestników.
- Rezultatów nie można było wytłumaczyć zmianami masy ciała lub aktywności fizycznej - były ściśle powiązane ze zmianami diety. Osoby, które sumiennie stosowały się do zaleceń dietetyka, osiągały najlepsze efekty - komentuje Jacka.
Autorzy badania przekonują, że dobrym pomysłem na przyszłość byłoby włączanie do zespołów zajmujących się opieką nad pacjentami z depresją wykwalifikowanych dietetyków.
PAP Nauka w Polsce