Tych produktów nie łącz ze sobą na kanapce. Mogą zaszkodzić
Wiele z nas lubi na kanapkach łączyć ze sobą różne składniki. Dzięki temu śniadania czy kolacje nie są monotonne. Jednak istnieją takie połączenia produktów, które niekoniecznie są zdrowe lub korzystne dla naszego organizmu. Co do nich należy?
Kanapka z pomidorem i ogórkiem to dość częsty wybór. Są to popularne warzywa, które łatwo kupić i przede wszystkim można je przygotować z chlebem np. na wynos jako drugie śniadanie. Okazuje się jednak, że takie połączenie nie jest korzystne. Dlaczego?
Świeże ogórki zawierają askorbinazę - enzym, który niszczy witaminę C zawartą w pomidorach. Zasada ta nie dotyczy natomiast ogórków kiszonych i konserwowych - możemy je spokojnie jeść razem z innymi warzywami, a te zielone spożywać solo.
Różnego rodzaju sery - żółte, białe, topione, pleśniowe - to kolejne składniki często znajdujące się na naszych kanapkach. Bywają łączone z warzywami. Jest jednak jeden rodzaj, którego lepiej nie łączyć z pomidorem. Chodzi o popularny twarożek. Skąd to wynika?
Mimo że takie połączenie smakuje niezwykle dobrze, nie należy go stosować zbyt często. Przyczyną jest fakt, że w pomidorze znajdują się kwasy, które reagują z wapniem zawartym w białym serze i mogą prowadzić do powstania nierozkładających się mikro kryształków.
Ostatnie zestawienie może być dla wielu najbardziej zaskakujące. Chleb czy bułki jedzone z dżemem, marmoladą lub konfiturą to bardzo częste połączenie dla tych, którzy lubią jeść śniadania na słodko. Jednak nie jest to do końca zdrowe, a przede wszystkim dietetyczne.
Dzieje się tak, ponieważ zarówno pieczywo jak i wszelkiego rodzaju słodkie smarowidła zawierają proste węglowodany. Szybko podwyższają one poziom cukru we krwi - jednorazowo obniży to poziom energii, a już częste spożycie męczy trzustkę.
***
Zobacz również:
Brak snu może zabić? Naukowcy alarmują