Tych warzyw nigdy nie jedz na surowo. Mogą poważnie zaszkodzić

Surowe warzywa to samo zdrowie? Nie w każdym przypadku!
Surowe warzywa to samo zdrowie? Nie w każdym przypadku!123RF/PICSEL
  • O istotnej roli warzyw w codziennej diecie prawdopodobnie nikogo nie trzeba przekonywać. Zaleca się, by znaleźć dla nich miejsce w każdym posiłku.
  • Choć wiele mówi się na temat utraty części składników odżywczych podczas obróbki, istnieją warzywa, których nie należy spożywać na surowo.
  • Część z nich może prowadzić do zatruć, część okazuje się bardziej wartościowa dopiero po podgrzaniu.

Co w ziemniakach piszczy?

Dlaczego gotowanie ziemniaków jest obowiązkowe?
Dlaczego gotowanie ziemniaków jest obowiązkowe?123RF/PICSEL

Gruszka miłosna potrzebuje ciepła

Właściwości cebuli: Na co trzeba uważać?

Jak przyrządzić cebulę, by nie obciążała żołądka?
Jak przyrządzić cebulę, by nie obciążała żołądka?123RF/PICSEL

Pomidory na surowo: Co trzeba o nich wiedzieć?

Niezwykłe właściwości pomidorówINTERIA.TVInteria.tv
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?