Tygrysie orzechy: Niezwykłe właściwości i zastosowania
Ludzie mają coraz większą świadomość, jak jedzenie może wpływać na funkcjonowanie organizmu i starają się zdrowo odżywiać. Warto jak najczęściej sięgać po naturalne produkty określone mianem superfoods, zawierające wysokie, skoncentrowane dawki witamin, minerałów i innych odżywczych substancji. Z pewnością należą do nich tygrysie orzechy, stanowiące oryginalną przekąskę i posiadające imponujące właściwości lecznicze. Są bogatym źródłem błonnika, antyoksydantów i makroelementów. Tygrysie orzechy nie tylko wspomogą pracę jelit, ale też wzmocnią nasz układ odpornościowy i zmniejszą ryzyko wystąpienia nowotworów. Co jeszcze w sobie kryją, jakie prozdrowotne właściwości wykazują? Bierzemy pod lupę tygrysie orzechy.
Orzechy tygrysie występują również pod nazwami migdały ziemne, trawa orzechowa lub chufa. Są to owoce cibory jadalnej (Cyperus esculentus), rośliny trawiastej rosnącej w ciepłym klimacie, głównie w Afryce i południowej Europie. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu wyglądowi, przypominającemu malutkie, brązowe orzeszki w cętki jak u tygrysa. Wbrew pozorom nie są to jednak orzechy, ale jadalne bulwy cibory. Są niewielkie (wielkość podobna do ziela angielskiego), owalne i mają pomarszczoną skórkę, a w środku biały miąższ. W smaku są słodkawe z lekką migdałowo-kokosową nutą. Ich walorami smakowymi i prozdrowotnymi zachwycali się już starożytni Egipcjanie sześć tysięcy lat temu, piekąc je, gotując w piwie lub obtaczając w miodzie. Dziś największą popularnością cieszą się w Hiszpanii i Nigerii.
Co zawierają orzechy tygrysie?
Te niepozorne bulwy są skarbnicą substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też zalicza się je do żywności superfoods. W skład migdałów ziemnych wchodzą przede wszystkim węglowodany, w tym głównie skrobia oporna (28%). Znajdziemy w nich również sporo błonnika pokarmowego, który odgrywa istotną rolę w procesach przemiany materii, wspomagając pracę układu pokarmowego. Cennym składnikiem orzechów tygrysich są jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, obniżające frakcję złego cholesterolu. Oprócz tego w składzie występuje białko, fitosterole, antyoksydanty i najważniejsze minerały, takie jak magnez, potas, wapń, żelazo, miedź i cynk.
Orzechy tygrysie to bardzo zdrowa przekąska. Jako bogate źródło błonnika korzystnie wpływają na proces trawienia i wzmacniają serce. Włókno pokarmowe usuwa z organizmu zalegające resztki niestrawionego pożywienia, w tym również toksyczne substancje. Usprawnia więc pracę jelit i rytm wypróżnień, przez co chroni przed przybieraniem na wadze i zmniejsza ryzyko nowotworu jelita grubego. Zapobiega nagłym skokom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu. Warto więc sięgać po produkty z zawartością błonnika, by ochronić się przed cukrzycą, miażdżycą, zawałem serca i chorobami układu krążenia.
Obecna w orzeszkach tygrysich skrobia oporna działa w podobny sposób do włókna pokarmowego. Wspomaga prawidłową perystaltykę jelit, korzystnie wpływa na ich florę bakteryjną. Ma właściwości prebiotyczne, wzmacnia tym samym odporność organizmu. Bulwy cibory jadalnej wykazują działanie antybakteryjne, zabijają m.in. Salmonellę i pałeczki E-coli. Wykorzystywane są do leczenia biegunki, a także ospy i gorączki w krajach afrykańskich.
Nie można również zapomnieć o zawartych w orzechach tygrysich o antyoksydantach, związkach przeciwutleniających niszczących wolne rodniki. Mowa tu o witaminie C i E, które hamują procesy starzenia się, wzmacniają odporność i minimalizują ryzyko zachorowań na nowotwory. Ponadto wykazano, że migdały ziemne mogą zwiększać poziom testosteronu u mężczyzn. Korzystnie wpływają też na zdrowie jednonasycone kwasy tłuszczowe omega-6, które obniżają poziom cholesterolu i wspomagają układ nerwowy. Należy jednak pamiętać, że w nadmiarze mogą powodować stany zapalne. Zaletą tygrysich orzechów jest też to, że nie posiadają czynników alergizujących, jak typowe orzechy.
Orzechy tygrysie można spożywać pod różnoraką postacią. Świeże lub suszone mogą stanowić samodzielną przekąskę. Po wysuszeniu twardnieją, warto więc namoczyć je w wodzie przez kilka godzin lub przez całą noc. Można dodawać je do płatków śniadaniowych lub koktajli. Świetnie będą też smakowały ugotowane lub prażone. Z tygrysich orzechów produkuje się również mleko (mogą je stosować osoby nietolerujące laktozy) oraz mąkę, z której można wyrobić bezglutenowy chleb, ciasta i ciasteczka. Orzechy tygrysie dostępne są w sklepach w działach ze zdrową żywnością, a ich cena wynosi około 10-15 zł za 100g.