Reklama

Ukryte źródła cukru w naszej diecie. Jak nie wpaść w pułapkę?

W trakcie diet redukcyjnych w pierwszej kolejności staramy się ograniczać spożycie cukru. To bardzo ważne, ponieważ to właśnie węglowodany proste w posiłkach są odpowiedzialne za gwałtowne skoki glukozy we krwi. Nadmiar cukru jest również błyskawicznie magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. Niestety cukier to nie tylko słodycze, kolorowe napoje, ciasta i pieczywo. Znajdziemy go w wielu produktach powszechnie uznawanych za zdrowe, a nawet dietetyczne. Sprawdź, jak nie wpaść w pułapkę i uniknąć spożywania cukru ukrytego w żywności.

Pod jakimi nazwami ukrywa się cukier?

Niektórzy producenci sprytnie ukrywają zawartość cukru w swoich produktach, zwłaszcza tych reklamowanych jako dietetyczne. Dlatego warto uważnie czytać etykiety i sprawdzać ilość znajdujących się w nich substancji słodzących, na przykład maltozy, glukozy, izoglukozy, melasy, sacharozy, fruktozy czy lewulozy. Cukier ukrywa się również pod postacią syropu klonowego, syropu z agawy, syropu glukozowo-fruktozowego oraz miodu i słodzika kukurydzianego. Sprawdź, których produktów lepiej unikać w trakcie diety redukcyjnej.

Musli i płatki śniadaniowe

Reklama

Te popularne produkty uznawane są jako zdrowe i pożywne składniki śniadania. Niestety zawierają nie tylko węglowodany znajdujące się w zbożach, ale też mnóstwo dodanego cukru i słodzików. Dzięki temu gotowe mieszanki płatków i musli tak bardzo nam smakują – są po prostu słodkie i uzależniające. A złudne poczucie zjedzenia zdrowego i dietetycznego posiłku sprawia, że jemy go więcej i dostarczamy do organizmu mnóstwo cukru. Jedynym rozwiązaniem jest dokładne czytanie etykiet oraz zwracanie uwagi na liczbę kalorii danego produktu w 100 g.

Jogurty owocowe

Jogurty uważa się za jedne z najzdrowszych produktów, które dostarczają wapnia i żywych kultur bakterii. Tyle że te owocowe są wzbogacane o ogromne ilości cukru (nawet 2-3 łyżeczki w 100 g) i substancji poprawiających smak. O probiotycznych właściwościach i żywych kulturach bakterii w takim produkcie możemy zapomnieć. Najzdrowszy jogurt owocowy przygotujemy sami – wystarczy, że do jogurtu naturalnego dodamy kawałki świeżych owoców oraz odrobinę naturalnego miodu.

Suszone owoce i owoce z puszki

Owoce jawią się nam jako zdrowa i pełna witamin przekąska. I tak rzeczywiście jest, ale wyjątkiem są owoce suszone lub z puszki. Jedne i drugie wzbogacone są bowiem o cukier i słodziki, a także syrop glukozowo-fruktozowy, przez co ich kaloryczność gwałtownie rośnie. Takie przekąski to zabójstwo dla naszej diety.

Sosy

Mało kto zdaje sobie sprawę, że cukier to także istotny składnik gotowych sosów sałatkowych, marynat czy keczupu. W tym ostatnim w 100 g produktu znajdziemy aż 27 g cukru. To ogromna pułapka dla nieświadomych konsumentów, którzy postrzegają keczup jako zdrowy sos z pomidorów. Dlatego lepiej jest samodzielnie przygotowywać sosy i marynaty, korzystając z przecieru, ziół, octu jabłkowego i innych przypraw.

Soki i dżemy owocowe

Jeśli chcemy ograniczyć ilość spożywanego cukru, warto zwrócić też uwagę na skład owocowych soków, syropów i dżemów. Im tańszy produkt, tym zazwyczaj więcej cukru w nim znajdziemy. Soki i syropy (np. malinowy) zawierają bardzo duże ilości syropu glukozowo-fruktozowego, a także cukru w czystej postaci i słodzików. W dżemach wysokosłodzonych na 100 g produktu aż 60 g to cukier, a w niskosłodzonych – około 40 g.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy