Reklama

Reklama

Walcz ze zgagą, to naprawdę łatwe!

Czujesz przykre palenie w przełyku? Filiżanka aromatycznego naparu lub łagodząca herbatka pozwolą ci szybko uwolnić się od dolegliwości.

To nieprzyjemne uczucie może nas dopaść nie tylko po obfitym obiedzie, ale też w innych, zwykle najmniej odpowiednich momentach: w kinie, gdy denerwujemy się przed ważnym spotkaniem, a często także nawet podczas snu. Objawia się piekącym bólem, kwaśnym odbijaniem, cofaniem treści żołądkowej do gardła, bólami za mostkiem. Często towarzyszą jej wzdęcia.

Aby uniknąć zgagi, warto stosować lekką dietę, bez tłustych, smażonych i ostrych potraw. Lepiej też zrezygnować z kawy i napojów gazowanych. Jeśli jednak nie zastosujemy się do tych rad i pojawi się przykra dolegliwość, warto sięgnąć po ziółka. Oto najskuteczniejsze z nich!

Reklama

1. Siemię lniane

To panaceum na większość dolegliwości układu pokarmowego. Zaleca się je m. in. przy wrzodach, zespole jelita drażliwego i zgadze właśnie.

Przepis: dwie łyżki siemienia lnianego zalej dwiema szklankami wody. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut (aż do uzyskania gęstego kisielu). Pij po pół szklanki przed każdym posiłkiem.

2. Kminek

Zarówno ten zwyczajny, jak i rzymski, znane są jako lek wiatropędny i rozkurczowy. Kminek stanowi nieocenioną pomoc, gdy dopadnie nas zgaga, bo stabilizuje wydzielanie soków żołądkowych.

Przepis: zmielone 2 łyżeczki kminku zmieszaj z 2 łyżeczkami ziela majeranku. Spożywaj przy posiłkach po pół łyżeczki jednorazowo. Uwaga! Dodatek majeranku działa zbawiennie na cały przewód pokarmowy (zapobiega wzdęciom).

3. Prawoślaz

Prawoślaz jest naturalnie bogaty w gęsty śluz i cukry złożone, które przylegając do błony śluzowej żołądka, chronią ją przed działaniem szkodliwego kwasu oraz łagodzą przykre uczucie zgagi.

Przepis: łyżkę korzeni prawoślazu zalej szklanką letniej przegotowanej wody. Wymieszaj, odstaw na 30 minut. Przecedź przez gazę. Aby zwalczyć zgagę, pij kilka razy dziennie po łyżce płynu.

4. Kwiat lipy

Podobnie jak prawoślaz, lipa zawiera kojące śluzy roślinne. Dzięki nim zapobiega odbijaniu oraz uczuciu pieczenia za mostkiem.

Przepis: łyżkę ziół zalej szklanką wrzątku, a następnie przykryj i odstaw na 10 minut. Pij po pół szklanki płynu 2 razy dziennie.

5. Rumianek

Rumianek zawiera naturalne substancje łagodzące i zmniejszające stan zapalny śluzówki żołądka oraz układu pokarmowego.

Przepis: łyżkę kwiatów rumianku zalej szklanką wrzątku. Pozostaw pod przykryciem przez 10 minut, a następnie odcedź. Gdy dokucza ci zgaga, pij 3- razy dziennie po pół szklanki płynu.

6. Lukrecja

Korzeń lukrecji hamuje nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego. Dodatkowo łagodzi bóle brzucha przy niestrawności.

Przepis: 1/3 łyżki rozdrobnionego korzenia lukrecji zalej szklanką wrzątku. Gotuj pod przykryciem 5 minut i odstaw na kwadrans. Przecedź. Pij łyżkę 2-3 razy dziennie po posiłkach.

7. Dziurawiec

Dzięki zawartości oleju lotnego i garbników dziurawiec łagodzi dolegliwości żołądka, także zgagę.

Przepis: 2 łyżki ziela zalej w termosie dwiema szklankami wrzątku. Odstaw na godzinę. Pij po pół szklanki 2-3 razy dziennie, na godzinę przed posiłkiem.

Ewa Piasecka, mgr farmacji, fitoterapeutka


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje