Reklama

Wiosenna dieta nowalijkowa

Na młode warzywa czekamy cały rok. Warto po nie sięgnąć, gdy cierpimy na brak energii i nadwagę.

5 porcji warzyw i owoców dziennie to najlepszy przepis na zdrową dietę. Ta dieta to samo zdrowie. Bogata w witaminy, mikroelementy oraz wodę, sprawia, że nie tylko chudniemy, ale i lepiej wyglądamy. Nasza skóra jest nawilżona od wewnątrz, a na zewnątrz promienieje i zyskuje ładny koloryt.

Pamiętajmy jednak, że jadłospis diety nowalijkowej to nie tylko warzywa. Powinien być zbilansowany. Nabiał na śniada nie, chude mięso lub ryby na obiad, gruboziarniste pieczywo sprawią, że posiłek dostarczy potrzebnych składników odżywczych i zaspokoi głód na dłużej.

Reklama

Zasady i cel kuracji

1. Bazą diety są nowalijki – rzodkiewka, szczypiorek, sałata, zielone ogórki, pomidory, koperek, seler, młoda marchewka, kalarepa, natka pietruszki, dymka, rzeżucha.

2. Dietę uzupełniają: niskokaloryczne owoce (np. jabłka, kiwi, truskawki), drób, ryby, nabiał, oliwa, kiełki.

3. Nowalijkowe odchudzanie może trwać od 8 dni do 4 tygodni. W ciągu tygodnia stosowania diety zrzuca się ok. kilograma.

4. Spożywamy 5 posiłków, ok. 1300–1500 kalorii dziennie w zależności od prowadzonego trybu życia. Pijemy 2 litry płynów.

5. Dieta polecana jest osobom z nadwagą, które nie tylko chcą schudnąć, ale też zależy im na wzmocnieniu organizmu.

6. Nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, osób z chorobami jelit czy wątroby, z których diety wykluczono surowe warzywa.

Kiełki – odżywczy dodatek

● Słonecznika – dostarczają organizmowi wapnia i witaminy D, niezbędnych dla zdrowych kości. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów.

● Rzodkiewki – mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne.

● Rzeżuchy – są zalecane w wiosennych kuracjach oczyszczających. Pobudzają przemianę materii, poprawiają pracę nerek.

● Brokuła – mają silne działanie przeciwnowotworowe, pomagają obniżyć ciśnienie krwi, wzmacniają układ odpornościowy.

● Lucerny – są źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka, szczególnie polecane wegetarianom.

Najlepszy wybór

Nowalijki mogą zawierać azotany. Dlatego:

Nie kupuj warzyw zbyt wyrośniętych – aby tak wyglądać potrzebowały więcej nawozów.

Warzywa w folii nie mogą być zaparowane, to świadczy o nadmiernej ilości związków azotowych.

Jeśli chcesz mieć pewność, że nowalijki zostały wyhodowane bez chemii, kupuj te, które pochodzą z gospodarstw ekologicznych (są droższe, ale i zdrowsze) albo z przydomowych ogródków.

Co nam dają młode warzywa


● Rzodkiewka – ma dużo uodparniającej wit. C, zawiera olejek gorczycowy, który usprawnia pracę układu pokarmowego. 1 rzodkiewka to tylko 2 kalorie!

● Ogórki – zawierają wit. z grupy B, które dodają nam energii. Mają działanie moczopędne, pomagają oczyszczać organizm.

● Sałata – usprawnia pracę jelit. Co ciekawe: działa na organizm uspokajająco.

● Szczypiorek – zawiera sole mineralne, witaminę urody – A, a także pobudzające przemianę materii olejki eteryczne.

● Pomidory – w 93% składają się z wody, nie są więc kaloryczne. Zawierają błonnik, który na długo zapewnia uczucie sytości.

● Natka pietruszki – jej jedna łyżka zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Poprawia trawienie i zapobiega infekcjom układu moczowego.

Przykładowy jadłospis na cztery dni

Pierwszy dzień:

  • Śniadanie: 2 kromki ciemnego chleba z 2 plasterkami polędwicy łososiowej, pokrojonym w ósemki pomidorem i szczypiorkiem.
  • II śniadanie: 10 truskawek i odtłuszczony jogurt naturalny.
  • Obiad: zupa krem ze szparagów, grillowana pierś z indyka, podana na liściach sałaty, z surówką z 1/2 tartego jabłka i 2 marchewek.
  • Podwieczorek: sałatka z kiwi, gruszki, łyżeczki jogurtu i miodu.
  • Kolacja: 2 kromki ciemnego pieczywa, posmarowane 2 łyżeczkami białego serka, z 2 plastrami chudej wędliny, 2 pomidorkami koktajlowymi i garścią kiełków.

Drugi dzień:

  • Śniadanie: 2 kromki pieczywa chrupkiego, serek ziarnisty z koperkiem i kiełkami.
  • II śniadanie: ćwiartka melona, jogurt naturalny.
  • Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, ryba upieczona w folii, posypana płatkami migdałowymi z ugotowaną, pokrojoną w plasterki kalarepką.
  • Podwieczorek: 4 marchewki posypane cynamonem i zapieczone w piekarniku.
  • Kolacja: 4 pieczarki i 1/2 papryki pokrój i podsmaż, wbij 2 jajka, posyp obficie szczypiorkiem/dymką.

Trzeci dzień:

  • Śniadanie: grahamka z pastą jajeczną (2 jajka, szczypiorek, odrobina musztardy), pomidor.
  • II śniadanie: 1 seler naciowy pokrój w kostkę, dodaj łyżkę kukurydzy, świeży ogórek i 2 rzodkiewki. Polej jogurtem naturalnym.
  • Obiad: zupa jarzynowa z kalafiorem lub brokułami, posypana natką, gulasz z piersi indyka z sałatą.
  • Podwieczorek: twarożek light posypany 1/2 łyżeczki cynamonu i łyżką płatków migdałowych.
  • Kolacja: filet z kurczaka upieczony w folii, sałatka z dwóch średnich pomidorów.

Czwarty dzień:

  • Śniadanie: jajko na miękko ze szczypiorkiem, 25 g wędzonego łososia, garść kiełków.
  • II śniadanie: sałatka z 2 pomidorów, połówki papryki, 6 rzodkiewek i garści szczypiorku. Zalej 1/2 małego naturalnego jogurtu.
  • Obiad: wiosenna zupa krem z 1 cukinii, 2 marchewek i 4 ziemniaków, posypana pietruszką z dwoma razowymi grzankami.
  • Podwieczorek: koktajl z kefiru i truskawek.
  • Kolacja: kromka ciemnego pieczywa z wędzoną rybą, zielonym ogórkiem, sałatą i rzodkiewką.
Naj
Dowiedz się więcej na temat: obiad | Kolacja | dieta | szczypiorek | zasady
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy