Reklama

Wiosenne oczyszczanie

Sposób na wiosenny detoks wg. św. Hildegardy - XII wiecznej mniszki, mistyczki, która również pozostawiła po sobie sporą spuściznę związaną z ziołolecznictwem i medycyną naturalną.

Warto wykorzystać w tym celu pędy młodych pokrzyw (starsze stają się włókniste, niejadalne).

Zawarte w tej roślinie substancje oczyszczają krew. A także żołądek - jak to określała uczona benedyktynka z Bingen: "pozbawia go flegmy".

Pokrzywy można przyrządzić tak, jak szpinak. Albo jako dodatek do omletu ze szpinakiem.

Św. Hildegarda pisze też o innej możliwości użycia pokrzywy - dodawania jej do gotowanych potraw mięsnych, do knedli, klusek itp. Dobrze byłoby też zrobić zapas tego ziela na późniejsze pory roku. Zebrać młode listki, dobrze wysuszyć, sproszkować. I w takiej postaci dodawać do gotowanych potraw.

Reklama
Dobry Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy