Witamina A ratuje wzrok
To, że zimą wcześniej robi się ciemno, źle znoszą osoby cierpiące na tzw. ślepotę zmierzchową. Jest na to rada. Dieta bogata w witaminę A.
Chyba nikt z nas nie przepada za przestawieniem czasu letniego na zimowy, gdyż od tej pory dotkliwie brakuje nam światła słonecznego. Są też tacy, którzy mają szczególne powody, żeby tego nie lubić. Przy dobrym oświetleniu osoby te widzą prawidłowo, jednak gdy tylko zrobi się nieco ciemniej, a obecnie dzieje się to o całą godzinę wcześniej, muszą porządnie wytężyć wzrok, żeby cokolwiek dojrzeć.
Otóż mogą one cierpieć na ślepotę zmierzchową, czyli upośledzenie widzenia przy słabym oświetleniu. Potocznie ślepotę zmierzchową nazywa się kurza ślepotą. Skąd taka nazwa? Wiąże się z ptakami. Większość z nich, w tym kury, źle widzą w słabym świetle.
Ślepota zmierzchowa może być jednym z początkowych objawów retinopatii barwnikowej, genetycznej choroby polegającej na zaniku fotoreceptorów siatkówki. Może wynikać także z zaniku nerwu wzrokowego, krótkowzroczności czy odwarstwienia siatkówki. Jednak najczęściej spowodowana jest brakiem lub niedoborem witaminy A.
Uwaga! Upośledzenie to może pojawić się w wyniku diety ubogiej w produkty zwierzęce i roślinne,
zawierające witaminę A, zwaną retinolem oraz prowitaminę A, zwaną beta-karotenem.
Jeśli choroba nie zostanie szybko rozpoznana i wyleczona może doprowadzić do ślepoty. Na szczęście w krajach cywilizowanych zdarza się to bardzo rzadko.Jednak w państwach Trzeciego świata stanowi naprawdę poważny problem. Według Światowej Organizacji Zdrowia milionom niedożywionych dzieci grozi niedobór witaminy A.
Każdego roku z tego powodu ok. 500 tysięcy z nich traci wzrok. Na szczęście międzynarodowa organizacja Lekarzy Bez Granic czuwa nad wykrywalnością rejonów zagrożonych tym schorzeniem i witamina A podawana jest tam potrzebującym.
Jakie produkty są bogate w witaminę A? Najwięcej witaminy A zawierają tłuste produkty mleczne tj. mleko, śmietana, jogurty, masło, sery żółte, twarogi, a także margaryna - witamina A jest do niej dodawana niemal w takich ilościach, w jakich znajduje się w maśle.
Bogate w witaminę A są też żółtka jaj, a także ryby i wątróbka. Jeśli chcemy zadbać o wzrok, jedzmy też więcej prowitaminy A tj. beta-karotenu - przekształca się on w witaminę A w takiej ilości, w jakiej nasz organizm aktualnie jej potrzebuje. Najwięcej beta-karotenu jest w żółtych i pomarańczowych warzywach, takich jak: marchew, pomarańczowa papryka, dynia. Sporo jest jej w mango, morelach,
brzoskwiniach, melonach, pomarańczach i mandarynkach.
Jak komponować dietę? Codziennie warto wypić szklankę soku z marchwi lub przygotować z niej surówkę. Jedzmy owoce 3 razy dziennie. Nie zapominajmy o maśle i margarynie. Co drugi dzień zjedzmy biały ser z łyżką słodkiej śmietany oraz jajko. Co najmniej raz w tygodniu zróbmy na obiad rybę i wątróbkę. Łykajmy witaminę A w kapsułkach, pijmy tran bogaty w witaminę A. Włączmy do diety olej z nasion amarantusa.
Uwaga! Nadmiar witaminy A zażywanej w tabletkach jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży, gdyż może doprowadzić do uszkodzenia płodu.