Witamina H zapobiega siwieniu i łysieniu
Witamina H, zwana również biotyną, oprócz dobroczynnego wpływu na włosy wspomaga układ odpornościowy i kontroluje przemianę materii.
Kobiety w wieku 50+ potrzebują 30 mikrogramów (µg) biotyny dziennie.
Biotyna, w przeciwieństwie do wielu witamin, nie traci swoich właściwości pod wpływem temperatury, produkty można więc gotować i smażyć.
Najwięcej witaminy H zawiera wątróbka – jedna porcja, czyli ok. 100 g, to aż 102 µg.
Nie musimy obawiać się przedawkowania, jeżeli przyjmujemy biotynę w jedzeniu (nadmiar jest wydalany z moczem).
Codziennie zjedz jeden dowolnie wybrany produkt:
● 1 jajko,
● garść orzechów włoskich lub ziemnych,
● puszkę (150 g) sardynek w oleju,
● 30 dag pieczarek,
● pół średniego kalafiora,
● 3-4 marchewki.