Właściwości soku z kiszonej kapusty
Kiszona kapusta i sok z kiszonej kapusty jest naturalnym lekarstwem, które może zapobiegać i leczyć różne choroby i dolegliwości. Jest bogata w składniki odżywcze rewitalizujące i odżywiające ciało. Kiszona kapusta zawiera więcej witaminy C niż surowa kapusta. Znajdziemy w niej sporą ilość witaminy B12, magnez oraz minerały takie jak kwas foliowy, potas, żelazo i jodynę. Sprawdź na jakie przypadłości można stosować sok z kiszonej kapusty.
Sok z kiszonej kapusty zawiera witaminę U, która działa przeciw powstawaniu wrzodów. Witamina ta występuje wyłącznie w soku z kapusty. Picie soku z kapusty kiszonej jest zalecane osobom cierpiącym na wrzody i zapalenie jelita grubego. Sok stymuluje również spalanie tłuszczu oraz normalizuje apetyt przez co jest polecana dla osób chcących schudnąć.
Reguluje i stabilizuje ciśnienie krwi. Dla osób z hipotensją zaleca się rankiem picie 1 szklanki soku. Picie parę szklanek soku przez parę dni pod rząd znormalizuje układ trawienny i zapobiegnie zatwardzeniom.
Nawet osobom zdrowym z korzyścią dla zdrowia przyniesie picie soku z kiszonej kapusty. Regularne jego spożywanie oczyszcza ciało i eliminuje toksyny w organizmie.
W leczeniu hemoroidów należy pić 100ml ciepłego soku z kiszonej kapusty 3 razy dziennie przed posiłkami. Jeżeli cierpisz na krwawiące hemoroidy pij 1 szklankę 2-3 dziennie i jedz surową lub kiszoną kapustę.
Brak witamin w organizmie
Zmieszaj 1 szklankę soku pomidorowego z 1 szklanką soku z kiszonej kapusty. Dodaj 150ml wody, 1 łyżkę miodu i 1 łyżkę soku z cytryny. Pij szklankę mikstury 1-2 razy na dzień pomiędzy posiłkami.
Chrypka, ból w klatce piersiowej
Zmieszaj równe porcje kiszonej kapusty i wody. Należy pić gorące 2-3 razy dziennie.