Wlej łyżkę do wody i wypij duszkiem. Pożegnasz problemy z jelitami, pozbędziesz się boczków

Ocet jabłkowy po rozcieńczeniu można stosować doustnie
Ocet jabłkowy po rozcieńczeniu można stosować doustnie123RF/PICSEL

Czy z papierówek można zrobić ocet jabłkowy?

Zobacz również:

    • ciastach,
    • dżemach,
    • musach,
    • sokach,
    • kompotach.

    Domowy ocet jabłkowy z papierówek

    Papierówki doskonale nadają się do przygotowania przetworów, w tym octu jabłkowego
    Papierówki doskonale nadają się do przygotowania przetworów, w tym octu jabłkowego123RF/PICSEL
    • 3 kg obierek i gniazd nasiennych z papierówek
    • 5 łyżek cukru
    • 1,5 l przefiltrowanej i przegotowanej wody
    • 1 duży słój
    • lniana ściereczka lub gaza

    Przygotowanie octu jabłkowego z papierówek

    1. Do garnka wlewamy podaną w przepisie porcję wody, dosypujemy cukier i stawiamy na kuchence. Włączamy średnią moc palnika i zagotowujemy do momentu rozpuszczenia się cukru.
    2. Naczynie wraz z zawartością odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia, a w międzyczasie czysty i wyparzony słoik napełniamy skórkami i gniazdami nasiennymi z papierówek.
    3. Resztki owoców w słoiku zalewamy przygotowaną wodą z cukrem, najlepiej w temperaturze pokojowej. Ważne, by płyn przykrył odpadki w całości.
    4. Wierzch słoika zakrywamy za pomocą gazy lub ściereczki, a następnie kładziemy na nim talerzyk i dodatkowo obciążamy kolejnym słoikiem. Teraz pozostaje uzbroić się w cierpliwość.

    Po jakim czasie zlewamy ocet jabłkowy?

    Kiedy należy zlać ocet jabłkowy?
    Kiedy należy zlać ocet jabłkowy?123RF/PICSEL

    Dawkowanie octu jabłkowego

    Korzyści wynikające z picia octu jabłkowego

    Ocet jabłkowy powinny pić przede wszystkim osoby, które mają dolegliwości trawienne
    Ocet jabłkowy powinny pić przede wszystkim osoby, które mają dolegliwości trawienne123RF/PICSEL
    • zmniejszenie łaknienia,
    • przyspieszenie spalania tłuszczu,
    • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
    • dostarczanie bogatej dawki antyoksydantów,
    • podniesienie naturalnej odporności organizmu,
    • wspieranie prawidłowych procesów trawiennych.
    „Ewa gotuje”: Cebula w occie jabłkowymPolsatPolsat