Wlej łyżkę do wody i wypij duszkiem. Pożegnasz problemy z jelitami, pozbędziesz się boczków

Ocet jabłkowy po rozcieńczeniu można stosować doustnie
Ocet jabłkowy po rozcieńczeniu można stosować doustnie123RF/PICSEL

Czy z papierówek można zrobić ocet jabłkowy?

  • ciastach,
  • dżemach,
  • musach,
  • sokach,
  • kompotach.

Domowy ocet jabłkowy z papierówek

Papierówki doskonale nadają się do przygotowania przetworów, w tym octu jabłkowego
Papierówki doskonale nadają się do przygotowania przetworów, w tym octu jabłkowego123RF/PICSEL
  • 3 kg obierek i gniazd nasiennych z papierówek
  • 5 łyżek cukru
  • 1,5 l przefiltrowanej i przegotowanej wody
  • 1 duży słój
  • lniana ściereczka lub gaza

Przygotowanie octu jabłkowego z papierówek

  1. Do garnka wlewamy podaną w przepisie porcję wody, dosypujemy cukier i stawiamy na kuchence. Włączamy średnią moc palnika i zagotowujemy do momentu rozpuszczenia się cukru.
  2. Naczynie wraz z zawartością odstawiamy na bok do całkowitego wystudzenia, a w międzyczasie czysty i wyparzony słoik napełniamy skórkami i gniazdami nasiennymi z papierówek.
  3. Resztki owoców w słoiku zalewamy przygotowaną wodą z cukrem, najlepiej w temperaturze pokojowej. Ważne, by płyn przykrył odpadki w całości.
  4. Wierzch słoika zakrywamy za pomocą gazy lub ściereczki, a następnie kładziemy na nim talerzyk i dodatkowo obciążamy kolejnym słoikiem. Teraz pozostaje uzbroić się w cierpliwość.

Po jakim czasie zlewamy ocet jabłkowy?

Kiedy należy zlać ocet jabłkowy?
Kiedy należy zlać ocet jabłkowy?123RF/PICSEL

Dawkowanie octu jabłkowego

Korzyści wynikające z picia octu jabłkowego

Ocet jabłkowy powinny pić przede wszystkim osoby, które mają dolegliwości trawienne
Ocet jabłkowy powinny pić przede wszystkim osoby, które mają dolegliwości trawienne123RF/PICSEL
  • zmniejszenie łaknienia,
  • przyspieszenie spalania tłuszczu,
  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • dostarczanie bogatej dawki antyoksydantów,
  • podniesienie naturalnej odporności organizmu,
  • wspieranie prawidłowych procesów trawiennych.
„Ewa gotuje”: Cebula w occie jabłkowymPolsatPolsat