Zaburzają pracę mózgu, obniżają inteligencję. Wykreśl z codziennej diety

Odpowiednio dobrana, zbilansowana dieta to klucz do prawidłowego funkcjonowania organizmu – w tym mózgu, jednego z najważniejszych narządów w ciele. Obok ciemnej czekolady, brokułów czy awokado, wpływających na pamięć, inteligencję oraz nastrój, są również takie produkty, które oddziałują na niego jak najgorsze "paliwo". Oto te, które szkodzą zdrowiu mózgu. Wyeliminuj z diety.

Co najbardziej szkodzi mózgowi? Wpływają na pamięć, upośledzają inteligencję
Co najbardziej szkodzi mózgowi? Wpływają na pamięć, upośledzają inteligencję123RF/PICSEL

Co najbardziej szkodzi mózgowi? Tych produktów unikaj

By mózg mógł pracować na pełnych obrotach, potrzebuje do tego odpowiedniej zachęty. Gdy w codziennej diecie pojawiają się więc bogate w cenne kwasy tłuszczowe ryby, orzechy czy owoce jagodowe, nabiera ochoty do pracy, odpłacając się odpowiednią dawką energii przez cały dzień i nastrojem do działania.

Zdarza się jednak, że w codziennym menu lądują takie produkty, z którymi nasz mózg nigdy się nie zaprzyjaźni. Działają na niego bowiem niemal destrukcyjnie - obniżając koncentrację i pamięć, a nawet upośledzając inteligencję. Na szczycie tej listy uplasował się produkt, który na talerzach Polaków ląduje coraz częściej.

Czego nie lubi mózg? Te produkty mu zaszkodzą

Smażone potrawy - kurczak czy frytki - mogą nie tylko dodać centymetrów w talii, ale dodatkowo także negatywnie wpłynąć na zdrowie mózgu. Badania opublikowane w "Journal of Nutritional Science" wskazały, że osoby, które spożywały spore ilości smażonych potraw, uzyskiwały gorsze wyniki w testach poznawczych. Eksperci podkreślali wówczas, że może mieć to związek ze stanem zapalnym i zmniejszeniem rozmiaru tkanki mózgowej.

Smażone potrawy to wróg zdrowia mózgu. Lepiej wyeliminuj z codziennej diety
Smażone potrawy to wróg zdrowia mózgu. Lepiej wyeliminuj z codziennej diety123RF/PICSEL

Smażone potrawy, za sprawą niebezpiecznych tłuszczy, dodatkowo blokują produkcję dopaminy - hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie emocji, samopoczucie i wewnętrzną motywację - przez ośrodkowy układ nerwowy. W efekcie, karmiąc mózg podobnymi, niezdrowymi smakołykami, możemy odczuwać spadek energii i nieco gorsze samopoczucie.

Co zaburza pracę mózgu? Wystrzegaj się tych produktów

Są smaczne, ale niezdrowe. Mimo wszystko trafiają na nasz stół znacznie częściej, niż powinny. Bezalkoholowe napoje, nektary, słodkie herbaty i napoje gazowane. Wszystkie łączy jedno - ogromne ilości cukru, który może doprowadzić do uszkodzeń neurologicznych, wywołujących stany zapalne.

Opublikowane w "Alzheimer's & Dementia" wskazują, że osoby, które regularnie spożywają słodkie napoje mają nie tylko gorszą pamięć, ale także mniejszą ogólną objętość mózgu i znacznie mniejszy hipokamp - część mózgu odpowiedzialną za uczenie się i zapamiętywanie. Gdy następnym razem sięgniesz po szklankę słodkiego napoju, lepiej zastanów się więc dwa razy.

Szkodliwa dla funkcjonowania mózgu okazać może się również niepozorna guma do żucia. Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Kalifornii jasno wskazały, że długotrwałe żucie gumy balonowej może nie tylko pogarszać pamięć, ale również zaburzać koncentrację.

Co najbardziej niszczy pamięć? Natychmiast wyeliminuj z diety

Z codziennego menu zniknąć powinny także te produkty, które w swoim składzie zawierają spore ilości tłuszczów trans, czyli utwardzanych olejów roślinnych - najbardziej szkodliwego dla naszego mózgu rodzaju kwasów tłuszczowych. Obecne w słonych przekąskach, słodyczach, gotowych daniach i wyrobach cukierniczych, a także  fast foodach i niektórych margarynach, mogą wyrządzić sporą szkodę w naszym mózgu - narażając na chorobę Alzheimera, a dodatkowo zmniejszając objętość mózgu oraz obniżając pamięć, koncentrację i funkcje poznawcze.

Groźne dla zdrowia mózgu mogą okazać się również niektóre ryby - na czele z popularnym tuńczykiem - posiadającym skłonności do kumulowania rtęci. Badania wskazują, że na osobach, które spożywają go częściej niż trzy razy w tygodniu, ciąży większe ryzyko powstawania zaburzeń poznawczych. Eksperci radzą, by zamiast tuńczyka wybierać, obfite w kwasy omega-3, łososie lub dorsze. Te mocno wspomogą bowiem pracę mózgu, nie narażając go na ewentualne niebezpieczeństwo.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas