Reklama

Wpływ minerałów na nasz organizm

Minerały, które regularnie dostarczamy do organizmu w wielu postaciach, oferują nam różnorodne zalety i właściwości. Warto wiedzieć, że praktycznie wszystkie składniki mineralne są niezbędne do prawidłowej pracy naszego mózgu. Wykorzystuje je on m. in. do wspomagania metabolizmu, utrzymania odpowiedniego bilansu wody oraz wzmocnienia kości. Ponadto, minerały mogą uczestniczyć w setkach innych procesów zachodzących w organizmie. Poniżej przedstawiamy pozytywny wpływ tych cennych pierwiastków na nasze zdrowie.

Bor

Bor, choć odgrywa poważną rolę w pracy naszego mózgu, jest pierwiastkiem śladowym. Znacząco wpływa na pracę mózgu, ale i całego organizmu. Ponadto, wzmacnia kości i spowalnia proces starzenia się. Jest również świetnym lekiem na poprawę libido! Zapobiega także powstawaniu nowotworów, wspomaga leczenie choroby Alzheimera i zmniejsza odczucie bólu mięśni. Niedobór tego minerału może prowadzić do zaburzeń hormonalnych i zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów. Zbyt niski poziom boru w organizmie objawia się szybkim biciem serca i skurczami mięśni. Według porad specjalistów od żywienia, powinniśmy spożywać około trzy miligramy boru na dzień. 10 miligramów to natomiast porcja toksyczna. Ten cenny pierwiastek znajdziesz w większości owoców, a także w orzechach i roślinach strączkowych.

Reklama

Wapń

Kolejny, cenny dla naszego zdrowia minerał, to wapń - pierwiastek niezbędny dla prawidłowego rozwoju i zdrowia kości. Zapobiega osteoporozie i zmniejsza stany zapalne w całym organizmie. Jest również skutecznym środkiem leczącym bezsenność. Łagodzi objawy menopauzy, zespołu napięcia przedmiesiączkowego i skurcze. Ponadto, wapń doskonale zapobiega otyłości, nowotworom, a także różnym chorobom serca. Zmniejsza również ciśnienie krwi. Niedobór wapnia może objawiać się w różny sposób. Najczęstsze symptomy to skurcze mięśni, bóle w stawach, mrowienie i drętwienie kończyn, a także spowolnienie tętna. Wapń znajdziemy głównie w przetworach mlecznych: mleku, jogurcie, serach, itp.

Chrom

To minerał odpowiedzialny za utrzymanie równowagi glukozy we krwi. Jest zatem szczególnie ważny dla osób, które cierpią na cukrzycę. Chrom zwiększa wychwyt glukozy przez komórki, które stymulują syntezę cholesterolu. Ten jest natomiast niezbędny dla prawidłowej pracy naszego organizmu. Ponadto, chrom jest składnikiem wielu enzymów trawiennych i uczestniczy w procesach przemiany białek, węglowodanów i tłuszczów. Pierwiastek ten zmniejsza również apetyt. Źródła chromu to: owoce morza, ryby, drożdże, jaja, chude mięso, a także większość zielonych warzyw. Warto dbać o ich obecność w naszej diecie.

Żelazo

Żelazo to kolejny minerał, który spełnia wyjątkowo ważną funkcję w naszym organizmie. Jest składnikiem hemoglobiny, która transportuje tlen i zapewnia prawidłowe krążenie krwi. Odgrywa również istotną rolę w rozwoju i regeneracji tkanek. Ponadto, stymuluje odporność i wspomaga walkę z wolnymi rodnikami. Żelazo skutecznie przeciwdziała anemii i dodaje nam energii. Niedobór żelaza zazwyczaj spowodowany jest niewłaściwą dietą – ubogą w ten minerał. By dostarczać go do organizmu w odpowiednich ilości, powinniśmy jeść drób, wątróbkę, żółtka jaj, rośliny strączkowe, owoce, buraki i zielone warzywa. Obecność tych produktów w naszym jadłospisie zapewni nam odpowiedni poziom żelaza we krwi.

Magnez

Magnez jest również zaliczany do najcenniejszych dla naszego zdrowia pierwiastków. Wraz z wapniem i witaminą D odpowiedzialny jest za budowę kości i wzrost ciała. Ponadto, wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego. Zapobiega również chorobom serca, nadciśnieniu i miażdżycy. Ten cenny minerał stabilizuje także większość funkcji układu nerwowego: łagodzi nerwy i odpręża. Poprawia również pamięć i koncentrację oraz chroni przed pierwiastkami toksycznymi, takimi jak ołów czy rtęć. Magnez znajdziemy głównie w kakao, kaszach, roślinach strączkowych, mąkach z pełnego przemiału, orzechach i suszonych owocach. Jego duże ilości posiadają również banany.

Jod

Jod jest często pomijanym elementem składników odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że pełni jedną z istotnych funkcji dla naszego organizmu, ponieważ uczestniczy w produkcji hormonów tarczycy. Prawidłowe stężenie hormonów we krwi zapewnia odpowiedni rozwój i funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego, przysadki mózgowej, mięśni, serca oraz nerek. Jod poprawia również przemianę materii i pracę układu trawiennego. Warto zatem zadbać o obecność tego minerału w naszej diecie. Znajdziemy go głównie w rybach i owocach morza.

Fosfor

Fosfor to pierwiastek mineralny, który razem z wapniem i witaminą D odpowiada za zdrowie i kondycję kości. Jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Fosfor skutecznie zmniejsza napięcie mięśniowe, przyspiesza pracę mózgu i leczy zaburzenia seksualne. Poprawia również przemianę materii. Duże ilości fosforu można znaleźć w różnego rodzaju nasionach, rybach i owocach.

Mangan

Najważniejszą rolą manganu w naszym organizmie jest kontrolowanie metabolizmu, zapobieganie osteoporozie, a także redukcja zmęczenia i stanów zapalnych. Mangan zapewnia również odpowiednią pracę układu nerwowego, pozytywnie wpływa na libido i sprawność seksualną, a także poprawia płodność. Jest także niezbędnym składnikiem budującym kości. Podobnie jak jod, spełnia istotną rolę w produkcji hormonów tarczycy. Niedobór manganu objawia się głównie spadkiem potencji, pogorszeniem kondycji skóry, a nawet niepłodnością. Wyjątkowo duże ilości manganu zawierają: szpinak, jarmuż, kalafior i buraki.

Miedź

Miedź pełni wiele ważnych funkcji dla naszego organizmu. Po pierwsze, bierze udział w syntezie hemoglobiny i razem z żelazem uczestniczy w transportowaniu tlenu do każdej komórki. Po drugie, wpływa na przesyłanie impulsów nerwowych i na poziom neuroprzekaźników. Po trzecie, ułatwia transportowanie i wchłanianie ważnego dla naszego zdrowia żelaza. Miedź znacząco poprawia również funkcjonowanie mózgu, łagodzi bóle stawów, wspomaga pielęgnację skóry i eliminuje różnorodne infekcje. Ponadto, może zapobiegać chorobom serca i zwiększać odporność organizmu. Zazwyczaj jest to związane z wychwytywaniem żelaza i wspomaganiem prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Najczęściej spotykanym objawem niedoboru miedzi jest anemia i zaburzona praca układu trawiennego. Miedź warto dostarczać do organizmu w postaci kakao, orzechów, pestek dyni, kaszy, orzechów włoskich lub płatków owsianych.

Potas

Potas odgrywa znaczącą rolą w pracy układu krążenia. Przede wszystkim usprawnia pracę serca i obniża zbyt wysokie ciśnienie krwi. Ponadto, zwiększa przepływ wody w organizmie, łagodzi skurcze mięśni oraz koryguje zaburzenia pracy nerek. Odpowiada również za prawidłowe rozprowadzanie tlenu do ważnych narządów. Niedobór potasu powoduje zatrzymywanie wody w organizmie oraz nadmierne skurcze mięśni. Zbyt mała ilość tego minerału w organizmie bywa również przyczyną zawrotów głowy, zmęczenia i senności. Najlepsze źródła potasu to: banany, ziemniaki, brokuły, morele, migdały i orzechy włoskie. Sięgnij po nie, gdy cierpisz na niedobór tego pierwiastka.

Selen

Selen to z reguły dosyć rzadko spotykany minerał, ale jego działanie jest wyjątkowo ważne dla naszego organizmu. Selen uznawany jest za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Zapobiega powstawaniu wolnych rodników, wzmacnia odporność i odgrywa ważną rolę w budowie kości. Prawidłowa ilość selenu w organizmie wspomaga jego walkę z bakteriami i wirusami. Niestety selen jest pierwiastkiem nietrwałym i w zetknięciu z m. in. cukrami prostymi staje się nieprzyswajalny i bezużyteczny dla organizmu. Cennym źródłem tego minerału są drożdże piwne, pod warunkiem, że nie zostaną zalane wrzątkiem. Odpowiednią dawkę selenu zapewnia spożycie dwóch gramów drożdży dziennie.

Sód

Sód ma kluczowe działanie w utrzymaniu odpowiedniej ilości wody w organizmie. Ponadto, wraz z potasem i chlorem, pomaga utrzymać prawidłową regulację kwasowo-zasadową ustroju. Zwiększa również wydzielanie soków trawiennych, co w konsekwencji poprawia metabolizm. Sód pozytywnie wpływa również pracę mózgu, zapobiega udarom słonecznym, łagodzi skurcze mięśni i opóźnia proces starzenia się. Największe pokłady sodu znajdziesz w serach twarogowych, pieczywie, różnego rodzaju mięsie, a także w zdrowych produktach śniadaniowych (płatki owsiane lub otręby pszenne).

Cynk

Cynk to pierwiastek, który odgrywa znaczącą rolę dla zdrowia i kondycji naszej skóry. Wspomaga leczenie wielu chorób skórnych, w tym egzemy, trądziku czy łuszczycy. Cynk przyspiesza również gojenie się ran oraz leczy zaburzenia pracy prostaty. Ten cenny minerał poprawia również koncentrację i pracę mózgu. Naukowcy twierdzą, że pobudza kreatywne myślenie! Znajdziemy go głównie roślinach strączkowych, kaszy gryczanej, migdałach, gorzkiej czekoladzie, tłustych serach i wątróbce.

Pamiętaj, by w codziennej diecie uwzględnić produkty bogate w najcenniejsze dla naszego organizmu minerały. Zyskają na tym twoje zdrowie i uroda!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy