Wyczerpana? Doładuj się magnezem
Skurcze mięśni, nerwowość, bezsenność? To może być niedobór magnezu. Wcale nie trzeba wiele, by go uzupełnić, chyba że masz kłopoty z przyswajaniem.
Magnez jest nam niezbędny do życia, a jego niedobory mogą być naprawdę niebezpieczne. Warto dowiedzieć się, do czego potrzebny jest nam ten pierwiastek.
Dla mózgu i serca
Magnez sprawia, że układ nerwowy jest stabilny, usprawnia też pracę szarych komórek. Bierze udział w przemianie węglowodanów, białek oraz tłuszczów, w ten sposób zapewnia dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, zwłaszcza do wrażliwych na jej niedobór komórek nerwowych mózgu. Zmniejsza też ich nadpobudliwość, działa bowiem uspokajająco na nasz organizm. Poprawia pamięć i koncentrację. Magnez jest odpowiedzialny za sprawne działanie układu naczyniowo - sercowego.
Okazuje się, że mieszkańcy okolic, w których występuje twarda woda (a taka zawiera dużo magnezu) znacznie rzadziej umierają na zawał serca. Naukowcy przypuszczają, że gdyby wszyscy pili taką wodę, liczba zgonów zmniejszyłaby się nawet o około 19 proc! Magnez nie tylko zapobiega chorobom serca, ale wspomaga też ich leczenie. Podaje się go dożylnie osobom po zawale (przeciwdziała powstawaniu skrzepów oraz niebezpiecznej arytmii).
Jeśli w organizmie występuje niedobór magnezu, ściany naczyń krwionośnych mogą się obkurczać, a to prowadzi do wzrostu ciśnienia krwi. Dlatego osobom z nadciśnieniem tętniczym zaleca się jedzenie produktów bogatych w magnez.
Dla kości i stawów
Magnez w połączeniu z wapniem i witaminą D buduje kości i zęby, zapobiegając osteoporozie. Ale działa tak pod warunkiem, że dostarczy się go organizmowi w ilości dwa razy mniejszej niż wapnia. Jeśli więc jesz dużo produktów będących kopalnią magnezu albo zażywasz suplementy, musisz też zwiększyć w diecie ilość wapnia. Brak równowagi osłabia działanie obu pierwiastków.
Dla układu trawiennego i hormonalnego
Magnez poprawia trawienie, przeciwdziała tworzeniu się kamieni w nerkach, reguluje pracę tarczycy oraz rozszerza drogi oddechowe, wspomagając leczenie astmy i zapalenia oskrzeli. Chroni też organizm przed pierwiastkami toksycznymi (np. ołów, kadm, rtęć) znajdującymi się w warzywach i owocach pochodzących z terenów skażonych. Reguluje też napięcie mięśni, pomaga w leczeniu kontuzji i przewlekłego zmęczenia.
Jak rozpoznać niedobory?
Rozdrażnienie, nerwowość, kołatanie serca, bezsenność, zmęczenie oraz powtarzające się skurcze mięśni lub drganie powieki - to mogą być oznaki niedoboru magnezu w organizmie. Według ostatnich badań, długotrwały niedobór magnezu zwiększa ryzyko chorób cywilizacyjnych, np. miażdżycy i nowotworów.
Kłopoty z przyswajaniem
U zdrowych osób, które dobrze się odżywiają, duży niedobór pierwiastka stwierdza się rzadko. Pewne czynniki mogą jednak utrudnić jego przyswajanie. Są to: nadużywanie alkoholu, zażywanie środków odwadniających, przewlekłe biegunki. Na duży niedobór narażeni są także chorzy na cukrzycę, z zespołem wadliwego wchłaniania, odżywiani dożylnie, bardzo odwodnieni.
Jak więc zwiększyć jego przyswajalność?
Specjaliści twierdzą, że: owoce i warzywa najlepiej jest spożywać na surowo, ponieważ gotowanie powoduje, że tracą one nawet do 75 proc. magnezu; najlepiej jeść kaszę gryczaną np. z jakimś gulaszem, ponieważ magnez jest dobrze wchłaniany z białkiem zwierzęcym oraz w środowisku kwaśnym; picie dużej ilości alkoholu, soków owocowych, nasyconych kwasów tłuszczowych (mięsa i wędlin) oraz fosforu i wapnia, utrudnia wchłanianie magnezu.
Na niedobór magnezu narażone są szczególnie osoby, które: na co dzień wykonują ciężką pracę fizyczną, pracują umysłowo (a także studenci i uczniowie), żyją w ciągłym stresie, stosują diety odchudzające (restrykcyjne, czyli ograniczające składniki odżywcze). Ponadto magnez powinny uzupełniać kobiety, szczególnie w okresie ciąży, karmiące piersią oraz w okresie przekwitania.