"Wzmacniacze" smaku, które mogą być groźne dla zdrowia. Lepiej je omijać

Wzmacniacze smaku często dodawane są do przypraw i kostek rosołowych
Wzmacniacze smaku często dodawane są do przypraw i kostek rosołowych123RF/PICSEL

Składniki

Czym są wzmacniacze smaku?

Jarzynki ze sztucznymi dodatkami szkodzi zdrowiu
Jarzynki ze sztucznymi dodatkami szkodzi zdrowiu123RF/PICSEL
Jak zrobić prawdziwy rosół z kury?Interia KulinariaInteria Kulinaria

W czym znajdziemy wzmacniacze smaku?

Zupy lepiej przyprawiać ziołami
Zupy lepiej przyprawiać ziołami123RF/PICSEL

Rosół bez wzmacniaczy, czyli jaką jarzynkę wybrać

Składniki

Glutaminian sodu - najpopularniejszy wzmacniacz smaku

Glutaminian sodu bardzo często dodawany jest do parówek i wędlin
Glutaminian sodu bardzo często dodawany jest do parówek i wędlin123RF/PICSEL

Rybonukleotydy disodowe

Prawdopodobnie to przez wzmacniacze smaku tak trudno poprzestać na jednej paczce
Prawdopodobnie to przez wzmacniacze smaku tak trudno poprzestać na jednej paczce123RF/PICSEL

Składniki

Kwas cyklaminowy

Zwróćmy uwagę, czym zastąpiony jest cukier
Zwróćmy uwagę, czym zastąpiony jest cukier123RF/PICSEL

Żywność bez wzmacniaczy smaku

Lubczyk to naturalny i zdrowy wzmacniacz smaku
Lubczyk to naturalny i zdrowy wzmacniacz smaku123RF/PICSEL

Składniki