Zadbaj o dobre trawienie
Prawidłowo działające jelita są warunkiem dobrego funkcjonowania całego organizmu. Warto wiedzieć, w jaki sposób wspomóc ich pracę.
W naszych jelitach (cienkim i grubym) odbywa się zasadnicza część procesu trawienia pokarmów odpowiedzialnego nie tylko za nasze zdrowie, ale i za samopoczucie. Jelita stanowią ważny i bardzo pracowity fragment przewodu trawiennego. Odpowiadają bowiem przede wszystkim za wchłanianie substancji odżywczych. Najważniejsza część tego procesu ma miejsce w jelicie cienkim. Unaczynione wypustki (kosmki) na jego ściankach wchłaniają składniki odżywcze i transportują je do krwiobiegu. Jelito grube odpowiada natomiast za wchłanianie wody, witamin oraz elektrolitów, z przetworzonego w jelicie cienkim pokarmu.
Częstym powodem kłopotów z jelitami jest picie niedostatecznej ilości wody. Przeciętnie należy dostarczać organizmowi około ośmiu szklanek płynu dziennie. Jelito grube wchłania bowiem składniki odżywcze wraz z wodą. Jeśli jest jej za mało, stolec staje się zbyt twardy i mogą pojawić się zaparcia.
Jelita lubią, kiedy się ruszamy, nie przepadają zaś za siedzącym trybem życia. Jeśli nie uprawiamy żadnego sportu, osłabiamy mięśnie brzucha i tym samym spowalniamy pracę jelit. Natomiast regularne ćwiczenia pobudzają ich perystaltykę i przyspieszają proces trawienia. Żeby poprawić ruchy robaczkowe jelit, wystarczy 15-20 minut wysiłku fizycznego (np.: bieganie, marsz, pływanie) w ciągu dnia.
Włókno roślinne (błonnik) to substancja, która nie jest trawiona przez nasz układ pokarmowy. Znajdziemy ten składnik przede wszystkim w produktach zbożowych z pełnego ziarna oraz warzywach i owocach. Błonnik wchłania wodę i pęcznieje w jelitach, zmuszając je do szybszej i bardziej efektywnej pracy. Przesuwając się w jelitach, wchłania przy okazji toksyny i metale ciężkie, co wspomaga oczyszczanie nie tylko samych jelit, ale i całego organizmu. Obecność błonnika prowadzi też do rozwoju flory bakteryjnej w jelicie grubym.
Bakterie kwasu mlekowego żyjące w przewodzie pokarmowym chronią nabłonek pokrywający ścianki jelit i nie pozwalają na rozwój chorobotwórczych drobnoustrojów. Flora bakteryjna jelit ulega degradacji w czasie kuracji antybiotykowych, a także podczas infekcji przebiegających z biegunką. W takich przypadkach należy wspomóc jelita, zażywając przez 10-14 dni preparaty zawierające bakterie kwasu mlekowego (probiotyki).
Jeśli masz skłonność do wzdęć, powinnaś wyeliminować z diety pewne produkty albo przynajmniej ograniczyć ich ilość. Wzdęcia wywołują m.in. rośliny strączkowe (fasola, groch). Można tę właściwość nieco ograniczyć, namaczając ich nasiona w wodzie na kilka godzin. Przed gotowaniem wodę należy odlać, a nasiona dobrze wypłukać. Właściwości gazotwórcze mają także kapusta, cebula, kalafior, brokuły oraz brukselka.
Ilona Markiewicz