Reklama

Zakwas buraczany - eliksir zdrowia

Zakwas z buraków oczyszcza organizm, poprawia wygląd skóry, wzmacnia odporność. Lista jego zalet jest znacznie dłuższa. Wykonanie barszczyku zajmuje kilka dni, ale jest bardzo proste. Taki zakwas jest istotnym składnikem postu leczniczego dr Ewy Dąbrowskiej.

Entuzjastką zakwasu buraczanego jest Anna Popek. Tego eliksiru zdrowia zasmakowała po raz pierwszy w Gołubiu, gdzie co roku poddaje się postowi warzywno-owocowemu, który skomponowany jest według założeń diety dr Ewy Dąbrowskiej. O powodzeniu diety decyduje spożywanie zakwasu z buraków, który serwowany jest na śniadanie. Popek w swojej nowowydanej książce "Piękna 50-tka" podzieliła się przepisem na barszczyk gołubski.

"Kilogram buraków myjemy, obieramy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Układamy je w naczyniu - słoju lub kamionce, dodajemy główkę obranego czosnku, trochę soli ziołowej, listek bobkowy i zalewamy przegotowaną ciepłą (nie wrzącą!) wodą. Wlewamy szklankę wody z ogórków kiszonych" - daje instrukcje znana prezenterka telewizyjna.

Reklama

"Naczynie przykrywamy bawełnianą ścierką i odstawiamy w ciepłe, suche miejsce. Co kilka dnia zbieramy pianę, która utworzy się na wierzchu zakwasu. Po tygodniu odcedzamy i przelewamy zakwas do czystego naczynia. Od tej pory przechowujemy go w lodówce" - radzi Popek. Zakwas pijemy codziennie rano. (PAP Life)


PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy