Zastanawiałeś się, czy są zdrowe? Odpowiedź jest jednoznaczna
Solone orzeszki ziemne to przekąska, która często ląduje na naszych imprezowych stołach. Choć wiele osób je lubi i zajada się nimi od czasu do czasu, to często zadajmy sobie pytanie, czy możemy jeść je bezkaranie. Otóż okazuje się, że nie jest to dobry pomysł, bo nie sa obojętne dla naszego organizmu. Zatem, czy solone orzeszki ziemne są zdrowe?
Dlaczego orzeszki ziemne solone często goszczą na stołach podczas imprez? Przede wszystkim dlatego, że są smaczne i wiele osób napełnia sobie je brzuchy podczas biesiady wraz z piciem złotego trunku. Poza tym podawanie solonych orzeszków jest starym trikiem stosowanym w lokalach. Dlaczego? Ponieważ sól wzmaga pragnienie, więc istnieje większe prawdopodobieństwo, że pójdziemy po zjedzeniu orzeszków zamówić sobie kolejny napój.
Warto zwrócić uwagę jeszcze na jeden fakt. Sól to doskonały produkt, który podkręca smak potraw. Z drugiej strony przyprawa niweluje gorycz, dlatego złoty trunek wraz z solonymi orzeszkami smakuje bardzo przyjemnie.
Dla tych, którzy zastanawiają się, czy orzeszki ziemne solone są zdrowe, nie mamy dobrych informacji. Oczywiście, zjedzenie ich od czasu do czasu nie sprawi, że zrujnujemy organizm, ale ich nadmiar po prostu szkodzi. Wszystko przez sól, która w dużych ilościach nie tylko zaburza poziom wody w organizmie, ale także podnosi poziom ciśnienia tętniczego. A taki stan nie jest sprzyjający dla układu krążenia i w konsekwencji prowadzić np. do zawału albo udaru.
Ponadto zawarte w orzechach tłuszcze powodują, że przekąska jest bardzo kaloryczna. Nie tylko może sprzyjać przybieraniu na wadze, ale również podnosić poziom cholesterolu.
Jeśli trudno nam się rozstać z orzeszkami ziemnymi, lepiej sięgnąć po wersję bez przyprawy, ale i tak - mimo wszystko - lepiej zjadać je wyłącznie sporadycznie.
Zobacz także:
Chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Posmakują wybrednym smakoszom
Oto dodatek inny niż wszystkie. Keczup z cukinii nie ma w sobie równych
Ogórki małosolne - przepis babci. Ile soli powinniśmy do nich dodać?