Zdrowa dieta idealna na wakacje
Odpowiednie menu sprawi, że po urlopie wcale nie przybędzie nam zmarszczek.
Warto, by w wakacyjnym jadłospisie znalazły się:
- marchew, dynia, pomidory, a także inne pomarańczowe i czerwone owoce (morele, brzoskwinie, nektarynki, melony, mango). Zawierają ogromne ilości beta-karotenu, który chroni komórki przed szkodliwym działaniem promieni UV.
- pietruszka, porzeczki i papryka to bogate źródła witaminy C – kolejnego silnego antyoksydantu. Może on opóźnić efekty posłonecznego starzenia się skóry. Pomarańcze i borówki kryją w sobie flawonoidy, które potrafią pochłaniać promienie UV w komórkach skóry, działając jak wewnętrzny filtr.
- ryby, oliwa, olej rzepakowy i orzechy obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki nim po wakacjach nasze włosy, skóra i paznokcie nie będą wysuszone i matowe.