Reklama

Reklama

Zdrowe gotowanie dla twojego dziecka

Aby dziecko jadło zdrowo, ważne jest nie tylko co, ale i w jaki sposób gotujesz. Poznaj zasady, których warto się trzymać, przygotowując posiłki dla pociechy.

Starasz się kupować dla dziecka produkty świeże i najlepszej jakości, w sprawdzonych miejscach. Ale czy wiesz, że duże znaczenie ma też sposób, w jaki je przyrządzasz? Niewłaściwe gotowanie może pozbawić potrawę cennych składników odżywczych. A łączenie niektórych produktów może utrudnić lub ułatwić przyswajanie witamin i składników mineralnych. Zwłaszcza tych, których rosnące dziecko najbardziej potrzebuje: jak wapń, żelazo czy witamina C. Wystarczą jednak drobne poprawki w sposobie przyrządzania posiłków, by danie stało się pełnowartościowe. Oto ważne zasady.

Reklama

Gotowanie na parze jest najzdrowsze

Ta metoda powoduje najmniejsze straty cennych witamin i minerałów. Szczególnie dotyczy to warzyw. Jeżeli nie masz specjalnego parowaru, na zwykłym garnku z gorącą wodą połóż metalowe sitko, tak by nie dotykało wody. Na nim ułóż warzywa (jedną warstwę) i przykryj je pokrywką. Warzyw gotowanych na parze nie trzeba solić, bo para wydobywa z nich naturalny sód. Możesz je lekko osolić po ugotowaniu. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, gdy do wrzątku dodasz świeże zioła. Na parze możesz też ugotować rybę, drób, ryż i kaszę. Jeśli jednak chcesz gotować tradycyjnie, warzywa, ryż czy kaszę, a także rybę i drób wkładaj do gotującej się, a nie do zimnej wody. Zachowają wtedy znacznie więcej wartości odżywczych. Zawsze też przestrzegaj czasu gotowania podanego w przepisie.

Właściwe i niewłaściwe połączenia na talerzu

Przyswajanie żelaza z roślin jest gorsze. Dlatego jarzyny, surówki i kasze podawaj z kawałkiem mięsa - białko zwierzęce polepsza wchłanianie żelaza z roślin. Natomiast przyswajanie żelaza z mięsa i zbóż (ryż, kasze) zwiększy witamina C. Pulpeciki posyp natką pietruszki, ryż połącz z truskawkami. Do szpinaku, szczawiu i botwiny dodawaj mleko, śmietanę lub jajko. Obecny w warzywach kwas szczawiowy hamujący wchłanianie wapnia połączy się wtedy z wapniem z nabiału i nie naruszy zapasów pierwiastka z organizmu. Nie łącz ryb morskich z kalafiorem, kapustą, brokułem lub brukselką. W ich towarzystwie gorzej przyswaja się jod. Nie podawaj też warzyw bogatych w witaminę C (np. pomidor, kapusta, papryka) z surowym ogórkiem. Zawiera enzym niszczący witaminę C. 


Dowiedz się więcej na temat: dieta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje