Reklama

Zdrowe i rozgrzewające śniadania na jesień

Jesienią nasz organizm potrzebuje więcej energii, by rozgrzać całe ciało i pobudzić mózg do pracy, również ze względu na to, że chłodne i mgliste poranki nie zachęcają nas do wstania z łóżka i produktywnego działania. Jak zatem dostarczyć organizmowi cennej energii na cały dzień? Na przykład przygotowując rozgrzewające i pyszne śniadanie, bogate w pożywne produkty i aromatyczne przyprawy. Taki posiłek z pewnością doda nam energii, a także zapewni dobre samopoczucie. Przedstawiamy cztery ciekawe propozycje rozgrzewających śniadań na jesień.

1. Owsianka z jabłkiem, cynamonem i imbirem

To doskonała propozycja zdrowego i jednocześnie rozgrzewającego śniadania. Wszystkie składniki, które tworzą ten posiłek są bogate w wartości odżywcze, których jesienią szczególnie brakuje naszemu organizmowi. Płatki owsiane są pyszne i zawierają dużo błonnika. Jabłka natomiast wykazują bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy, ponieważ sprzyjają tworzeniu właściwej flory bakteryjnej w jelitach, a w efekcie wzmacniają naszą odporność. Cynamon i imbir działają rozgrzewająco i poprawiają nam humor swoim aromatem.

Jak przygotować owsiankę?

Reklama

Owsianka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy, że podgrzejesz mleko, a następnie dodasz do niego kilka łyżek owsianki, pokrojone jabłko, starty świeży korzeń imbiru i szczyptę cynamonu. Jeśli owsianka będzie dla ciebie mało wyrazista w smaku, osłodź ją łyżeczką naturalnego miodu.

2. Rozgrzewająca jajecznica z szynką, jarmużem i chrupiącymi tostami

Jajka to cenne źródło białka. Dają poczucie sytości na długo i przyspieszają przemianę materii. Stanowią doskonałą i zdrową podstawę każdego śniadania. Jarmuż natomiast bogaty jest w wiele składników odżywczych, które wzmacniają organizm. Ponadto, ta cenna zielona roślina doskonale oczyszcza organizm z toksyn i poprawia krążenie krwi. Wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Jajecznica z jarmużem w połączeniu z chrupiącymi tostami zapewni nam solidną dawkę energii na chłodne dni i z pewnością rozgrzeje organizm z samego rana.

Jak przygotować jajecznicę?

Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmaż chudą szynkę. Gdy wędlina się przyrumieni, wbij jajka. Następnie delikatnie dopraw jajecznicę solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodaj garść podartego jarmużu. Jedz i podawaj z tostami.

3. Kasza jaglana z bananem, żurawiną i orzechami włoskimi posypana korzennymi przyprawami

Kasza jaglana jest doskonała alternatywą dla płatków owsianych. Dostarcza organizmowi sporą ilość węglowodanów oraz reguluje pracę jelit. Banany natomiast są dobrym źródłem składników mineralnych, w tym potasu, który pozytywnie wpływa na nasz humor. Żurawina z kolei to bogactwo wielu witamin. Powinna być nieodłącznym elementem każdej jesiennej diety. Tę propozycję śniadaniową wzbogacają orzechy włoskie, które są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, poprawiających pracę całego organizmu. Korzenne przyprawy, takie jak: cynamon, imbir i kardamon, nadadzą jaglance niesamowity aromat i rozgrzeją nas na cały dzień.

Jak przygotować aromatyczną jaglankę z bananem i żurawiną?

Wsyp do niewielkiego garnka szklankę kaszy jaglanej, a następnie zalej szklanką wody i mleka. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut do momentu, gdy kasza wchłonie wodę z mlekiem. Podczas gotowania należy delikatnie mieszać składniki, by kaszka się nie przypaliła. Gdy kaszka jest gotowa, dodaj do niej pokrojone banany i żurawinę. Wymieszaj całość. Przed podaniem lub zjedzeniem udekoruj jaglankę orzechami i posyp przyprawami.

4. Omlet z dynią, szynką i ziarnami słonecznika

To równie pyszna i zdrowa propozycja śniadaniowa, podobnie jak trzy wcześniejsze. Warto jednak zauważyć, że bardziej kaloryczna. Jeśli konsekwentnie dbamy o linię, omlet z dyni jedzmy nie częściej niż raz na tydzień. W pozostałe dni wybierajmy raczej owsiankę lub kaszę jaglaną.

Omlet z dyni to zdrowe śniadanie głównie z względu na trzy cenne składniki: jajka, dynię i ziarna słonecznika. Dynia to symbol jesieni, ale i bogate źródło witamin i minerałów, których potrzebujemy w tej porze roku. Ponadto, zawiera spore ilości błonnika i karotenoidów, które poprawiają prace układu trawiennego, pomagając utrzymać szczupłą sylwetkę. Jajka dostarczają nam białko, a ziarna słonecznika uzupełniają pokłady witaminy E w organizmie. Omlet z dynią to oryginalne śniadanie, które doda nam energii i siły na cały dzień.

Jak przygotować omlet z dynią?

Przygotuj około 200 gramów dyni. Następnie umyj warzywo i pokrój w kostkę. Wstaw do wrzątku i gotuj przez 20 minut. W międzyczasie rozbij do małego garnuszka dwa jajka i dodaj dwie łyżki mąki. Delikatnie przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj składniki na gładką masę. Gdy dynia będzie już ugotowana, rozbij ją na papkę i dodaj do garnuszka z jajkami i mąką. Rozgrzej na patelni niewielką ilość oliwy z oliwek i podsmaż chudą szynkę. Następnie wlej na patelnię zawartość garnuszka i smaż pod przykryciem przez kilka minut. Przed jedzeniem i podaniem posyp omlet ziarnami słonecznika.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy