Reklama

Zdrowy układu pokarmowy

Każdy, komu zależy na zdrowiu, powinien zadbać w pierwszej kolejności o dobrą kondycję układu pokarmowego. Choroby i dysfunkcje metaboliczne są bowiem przyczyną niekorzystnych zmian w całym organizmie. Jesteśmy tym, co jemy.

Uczmy najmłodszych świadomego wyboru produktów spożywczych i troski o zdrowie.

Układ a przewód pokarmowy

Pytani o kłopoty trawienne najczęściej odpowiadamy, że mamy problemy z żołądkiem. To trochę tak, jakby inne części przewodu pokarmowego nie istniały. Jelita i problemy w ich obrębie wydają się wielu zbyt wstydliwe, by w ogóle o nich wspominać. Co zatem wchodzi w skład układu pokarmowego i czy jest on tożsamy z przewodem pokarmowym? Oczywiście, że nie. Przewód jest częścią układu pokarmowego, w skład którego wchodzą jeszcze trzy gruczoły: wątroba, trzustka i ślinianki.  Przewód pokarmowy z kolei jest sumą kilku połączonych ze sobą odcinków, takich jak: jama ustna, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie i jelito grube.

Reklama

Waga poszczególnych etapów 

Każdy element układu pokarmowego ma ważną rolę do odegrania, by procesy metaboliczne przebiegały bez zarzutu. Zadaniem całego układu pokarmowego jest pobieranie pokarmów i wody, trawienie i przyswajanie składników odżywczych niezbędnych, by organizm prawidłowo funkcjonował. Niestrawione, zbędne resztki pokarmowe, zostają usunięte z organizmu w trakcie defekacji. Zapewne nie każdy z wymienionych etapów nadaje się do omawiania pełnym głosem, na przykład w komunikacji miejskiej, ale znajdźmy odpowiedni czas i miejsce, by o nich z dzieckiem porozmawiać. To dotyczy nas wszystkich.

Prawidłowe wypróżnianie jest konieczne dla zdrowia, a wysokoprzetworzona żywność i wszechobecny stres powodują, że z problemami w tym zakresie borykają się już dzieci (i to coraz młodsze). Nie zaszczepiajmy w głowach naszych pociech wstydu związanego z ciałem. Prawidłowo działający żołądek, jelita i odbyt są tak samo ważne dla zdrowia i życia, jak serce czy płuca.


Wspieramy metabolizm

Cały układ pokarmowy niemal bez przerwy wykonuje dla nas tytaniczną pracę. Zarówno w trakcie dużej aktywności (w pracy, w szkole), jak i wówczas gdy odpoczywamy, w naszych trzewiach zachodzi szereg skomplikowanych procesów. Włączmy do jadłospisu produkty, które będą im sprzyjały. Wypracujmy zdrowe nawyki, to procentuje lepszym zdrowiem.

  • Dbajmy o podaż produktów dostarczających błonnik pokarmowy. Jego obecność przyspiesza trawienie i uprawnia pasaż jelitowy. Najcenniejszym źródłem błonnika będą świeże warzywa i owoce, a także gruboziarniste kasze i pieczywo z pełnego ziarna.
  • Zwróćmy uwagę na urozmaicenie jadłospisu. Najczęściej odruchowo sięgamy po te same, sprawdzone produkty, a monotonia nikomu nie służy. Rutyna w diecie wycisza procesy metaboliczne i nie jest dobrą prognozą dla zdrowia i prawidłowego trawienia w przyszłości. Optymalnie byłoby gdybyśmy w skali miesiąca spożywali około 60 różnych produktów. Jadłospis większość z nas bazuje na nie więcej niż 30 artykułach spożywczych.
  • Jedzmy 4-5 mniejszych posiłków. Nie połykajmy w biegu. Duże, niepogryzione kęsy są mocno obciążające dla żołądka i jelit. Wydłuża to proces trawienia i jest przyczyną dyskomfortu, takiego jak: wzdęcia, twardy brzuch, gazy i kłopoty z wypróżnianiem.
  • Zamieńmy część posiłków opartych na chlebie na płatki naturalne i kasze. Śmiało dodawajmy do nich ziarenka siemienia lnianego i babki płesznik. Te rośliny działają niemal jak balsam dla śluzówek narządów wewnętrznych. Pomagają łagodzić podrażnienia i stany zapalne, stymulują trawienie i pasaż jelitowy.

Przy spowolnionej pracy układu pokarmowego warto też sięgnąć po ostropest plamisty. Ten jest nieocenionym wparciem dla wątroby. Żadne z wymienionych działań nie przyniesie spektakularnych efektów, jeśli zastosujemy je jednorazowo. Wielkie zmiany są sumą małych kroków, ale konsekwentnie powtarzanych. To, co dobre, warto utrwalać.

Ewa Koza, mamsmak.com  


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy