Zdrowy układu pokarmowy

Śmiało dodawajmy do potraw ziarenka siemienia lnianego
Śmiało dodawajmy do potraw ziarenka siemienia lnianego 123RF/PICSEL

Zobacz również:

    Domowe sposoby na lepsze trawienieInteria DIYInteria DIY
    • Dbajmy o podaż produktów dostarczających błonnik pokarmowy. Jego obecność przyspiesza trawienie i uprawnia pasaż jelitowy. Najcenniejszym źródłem błonnika będą świeże warzywa i owoce, a także gruboziarniste kasze i pieczywo z pełnego ziarna.
    • Zwróćmy uwagę na urozmaicenie jadłospisu. Najczęściej odruchowo sięgamy po te same, sprawdzone produkty, a monotonia nikomu nie służy. Rutyna w diecie wycisza procesy metaboliczne i nie jest dobrą prognozą dla zdrowia i prawidłowego trawienia w przyszłości. Optymalnie byłoby gdybyśmy w skali miesiąca spożywali około 60 różnych produktów. Jadłospis większość z nas bazuje na nie więcej niż 30 artykułach spożywczych.
    • Jedzmy 4-5 mniejszych posiłków. Nie połykajmy w biegu. Duże, niepogryzione kęsy są mocno obciążające dla żołądka i jelit. Wydłuża to proces trawienia i jest przyczyną dyskomfortu, takiego jak: wzdęcia, twardy brzuch, gazy i kłopoty z wypróżnianiem.
    • Zamieńmy część posiłków opartych na chlebie na płatki naturalne i kasze. Śmiało dodawajmy do nich ziarenka siemienia lnianego i babki płesznik. Te rośliny działają niemal jak balsam dla śluzówek narządów wewnętrznych. Pomagają łagodzić podrażnienia i stany zapalne, stymulują trawienie i pasaż jelitowy.
    Domowe sposoby na lepsze trawienieInteria DIYInteria DIY
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?