Reklama

Zioła, które pomogą zwalczyć grypę i przeziębienie

Wraz z nadejściem jesieni zwiększa się ryzyko grypy i innych infekcji górnych dróg oddechowych. Nagła zmiana pogody, przemęczenie czy brak snu to główne przyczyny osłabienia odporności. Może to skończyć się katarem czy bólem gardła, ale też poważniejszymi schorzeniami i uporczywym kaszlem. Dlatego w przypadku pojawienia się pierwszych objawów warto skorzystać z naturalnych i sprawdzonych metod. Nasze babcie z powodzeniem stosowały napary i syropy z ziół o właściwościach przeciwzapalnych. Dziś wiadomo, że niektóre z nich hamują nawet namnażanie się wirusów w organizmie. Sprawdź, które zioła i przyprawy są najlepszym wsparciem w leczeniu grypy i innych chorób układu oddechowego.

Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa to ziele, które jest częstym składnikiem leków na infekcje górnych dróg oddechowych. Wieloletnie badania naukowców potwierdziły jej korzystny wpływ na układ odpornościowy. Okazuje się, że jeżówka pobudza limfocyty do zwalczania wirusów, a regularnie stosowana zmniejsza ryzyko przeziębienia nawet o 58 procent. W czasie infekcji ziele rozrzedza wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych, ułatwia odkrztuszanie i niweluje bóle głowy.

Imbir

Korzeń imbiru wykazuje silne właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe, działa rozgrzewająco i poprawia samopoczucie w czasie infekcji. Pomaga też zwalczyć bakterie i wirusy, rozrzedza śluz i ułatwia odkrztuszanie. Napar lub syrop z imbiru obniża też gorączkę i hamuje skurcze oskrzeli. Będzie pomocny zwłaszcza przy grypie – łagodzi bóle mięśni i stawów.

Reklama

Czarny bez

Napary i syropy z czarnego bzu to najlepszy naturalny sposób na gorączkę i stany zapalne. Naukowcy z Izraela potwierdzili, że ekstrakt z tej rośliny jest najskuteczniejszy w walce z grypą – hamuje namnażanie się odpowiedzialnych za nią wirusów. Substancje znajdujące się kwiatach i owocach czarnego bzu wzmacniają też błony śluzowe układu oddechowego, rozgrzewają organizm i ułatwiają odkrztuszanie.

Czystek

Czystek to ziele, które spowalnia rozwój stanu zapalnego w organizmie. Znajdujące się w nim polifenole i olejki eteryczne wzmacniają układ odpornościowy i są pomocne w zwalczaniu bakterii, grzybów czy wirusów. Czystek wykazuje również działanie przeciwbólowe, jego stosowanie w czasie infekcji niweluje uciążliwe objawy. Ziele dodaje energii, a jednocześnie chroni organizm przed nadmierną reakcją układu odpornościowego i alergią.

Babka lancetowata

Syrop z babki lancetowatej to sprawdzony sposób naszych babć na infekcje układu oddechowego. Ziele działa przeciwzapalnie i uszczelnia naczynia krwionośne, łagodzi suchy kaszel i rozrzedza wydzielinę zalegającą w oskrzelach. Niweluje ból gardła, a przede wszystkim pobudza układ odpornościowy – stymuluje produkcję przeciwciał zwalczających wirusy. W czasie przeziębienia ułatwia też oddychanie i łagodzi uciążliwe objawy.

Sadziec przerośnięty

Sadziec przerośnięty to mało znane, ale skuteczne ziele, które pomoże uporać się z grypą i przeziębieniem. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne. Rozgrzewa organizm i stymuluje układ immunologiczny do walki z wirusami i bakteriami. Łagodzi też bóle stawów i mięśni – angielska nazwa „boneset” nie bez przyczyny określa roślinę jako pomocną przy chorobach „łamiących kości”.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy