Zioła wspomagające zdrowie szyjki macicy
Szyjka macicy to narząd łączący macicę z pochwą (kanałem rodnym). Gdy w obszarze tym rozwija się rak szyjki macicy, komórki mają nieprawidłową budowę i rosną bez kontroli, przez co choroba może rozprzestrzenić się na inne części ciała. Rak szyjki macicy jest zazwyczaj spowodowany wirusem brodawczaka ludzkiego (HPV). Chociaż jest to jedno z najbardziej rozpowszechnionych schorzeń wśród kobiet, jest on również bardzo prosty do rozpoznawania za pomocą regularnych cytologii i obserwacji zmian chorobowych. Istnieją także naturalne produkty, które skutecznie wspomagają zdrowie szyjki macicy i zapobiegają rozprzestrzenianiu się schorzenia.
Kurkuma, a dokładniej kurkumina - jej główny składnik aktywny, jest jednym z najskuteczniejszych, naturalnych produktów, stosowanych w walce z nowotworami, a to dzięki zdolności do indukowania śmierci komórek rakowych i zapobiegania marskości. Przyprawa ta niweluje również wiele czynników przyspieszających rozwój choroby, w tym, uszkodzenia DNA, przewlekłe stany zapalne, zakłócenia komórkowych szlaków przesyłania sygnałów.
2. Zielona herbata
Wyciąg z zielonej herbaty może być przydatny do leczenia stanów przedrakowych szczególnie w obszarze szyjki macicy, co może zatrzymać progresję nowotworu. Odpowiedzialne za działanie antyrakowe są przede wszystkim polifenole, czyli związki zawarte w zielonej herbacie. Hamują one wzrost komórek rakowych oraz rozwój nowotworu i wywołują śmierć zmutowanych komórek.
3.
Zioło to poprawia działanie systemu immunologicznego. Traganek posługuje się tymi samymi mechanizmami, które są wykorzystywane przez wiele leków chemioterapeutycznych, w tym hamowanie rozwoju komórek nowotworowych i przesyłu sygnałów do nich.
4. Resweratrol - związek pozyskiwany z winogron
Resweratrol to polifenol otrzymywany z winogron, jagód, orzeszków ziemnych i innych źródeł roślinnych. Właściwości przeciwnowotworowe resweratrolu są oparte na zdolności do hamowania proliferacji komórek nowotworowych. Winogrona i produkty wytwarzane z winogron są doskonałym źródłem wielu leków przeciwnowotworowych. Ich regularne spożywanie powinno zatem mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.
5. Rozmaryn
Rozmaryn to zioło wybrane do tego zestawienie ze względu na liczne biologicznie składniki aktywne, które mają zdolność do zmniejszania ryzyka wystąpienia raka dzięki ich właściwościom przeciwbakteryjnym, przeciwutleniającym i aktywności przeciwnowotworowej. Znaczna ilość wyników badań sugeruje, że ekstrakty rozmarynu mogą opóźnić rozwój nowotworów.
6.
Oregano, kolejne zioło na naszej liście, posiada antybakteryjne, jak również przeciwzapalne właściwości, a także prowadzi do śmierci komórek nowotworowych, co czyni go potężnym przeciwnowotworowym produktem. Oregano może być szczególnie skuteczne podczas leczenia raka prostaty.
7. Koniczyna łąkowa
Koniczyna czerwona to pospolita mała roślina o niezwykłych właściwościach leczniczych. Pełna właściwości odżywczych koniczyna czerwona jest szczególnie bogata w wapń i magnez, zawiera obfite ilości białka, kompleks witamin B i witaminę C. Wiele organizacji zdrowotnych znalazło w niej również właściwości przeciwnowotworowe. Stwierdzono, że zawiera co najmniej cztery związki o działaniu antynowotworowym. Koniczyna posiada znaczne ilości przeciwutleniaczy, witaminę E, szczególnie ważną w zapobieganiu występowania guzów piersi. Koniczyna stosowana jest dziś w leczeniu nowotworów sutków, jajników i układu limfatycznego. Aby wykorzystać te właściwości i zapobiec chorobie nowotworowej, zielarze zalecają picie dwóch do czterech szklanek naparu z kwiatów czerwonej koniczyny na dobę.