Zrób rewolucję na swoim talerzu!

Warto zmienić nawyki żywieniowe
Warto zmienić nawyki żywieniowe© Panthermedia

W drodze do zgrabnej sylwetki

Jak gotować, by nie tyć?

Podstawowe zasady "rewolucji na talerzu"

  • używaj produktów z mąki pełnoziarnistej, kasz, brązowego i dzikiego ryżu
  • odstaw cukry proste
  • pamiętaj, aby każdy posiłek zawierał białko, dzięki temu uczucie sytości będzie ci towarzyszyć dłużej
  • jedz chude mięso i ryby
  • w przypadku nabiału sięgaj po produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu; tłusty nabiał, który nie ma smacznego odpowiednika light (parmezan, bryndza czy feta) stosuj z umiarem
  • nie smaż w dużej ilości tłuszczu, używaj patelni teflonowej i grillowej lub piecz albo gotuj na parze
  • nie rozgotowuj warzyw, tracą wtedy witaminy i minerały
  • używaj dużo przypraw i świeżych ziół, wiele z nich przyspiesza trawienie
  • przyprawiaj świeżymi ziołami, mają znacznie intensywniejszy smak i aromat od suszonych, dzięki temu zużyjesz mniej soli, która zatrzymuje wodę w organizmie
  • nie pochłaniaj jedzenia w błyskawicznym tempie, jedz powoli, delektując się każdym kęsem, zjesz wtedy mniej
  • jedz pięć mniejszych posiłków dziennie, w tym trzy główne i dwie przekąski (na przykład jogurt, kilka orzechów lub migdałów)
Dietetyczna pizza
Dietetyczna pizzaMałgorzata Molska i Agnieszka TrojakWydawnictwo Literackie

Przepisy

Okładka książki
Okładka książkiWydawnictwo Literackie