Zupy - dietetyczny trend podbija Kalifornię
Kuchnia polska zupami stoi i dobrze, bo będzie to najpopularniejsze danie w nadchodzącym sezonie. Po modzie na soki w Stanach nastała nowa moda na zupy, które jak podkreślają dietetycy nie tylko są lekkie i sycące, ale dostarczają niezbędnych składników odżywczych.
W Stanach Zjednoczonych po najpopularniejszym w ostatnich miesiącach słowem "juicing" odnoszącego się do licznych diet sokowych, coraz częściej miłośnicy zdrowego żywienia wypowiadają "souping", czyli nową modę na zupy.
W Los Angeles miska pożywnej zupy staje się równie popularna, co szklanka napełniona zielonym koktajlem. Znawcy dietetycznych i kulinarnych trendów przewidują, że po diecie sokowej, dieta oparta na zupach stanie się nowym modnym nurtem w odżywianiu.
"Wcześniej próbowałam diety sokowej, jednak nigdy nie mogłam wytrwać całego dnia popijając tylko soki, a co dopiero przetrwać na nich tydzień. Zupy to co innego, są kompletnym posiłkiem sycącym i pełnowartościowym" - zachwala kiełkujący trend Jen Johnson, blogerka zajmująca się tematyką zdrowia.
Również dietetycy podkreślają wartości odżywcze zup. To idealny pomysł na lekki, pożywny posiłek przepełniony składnikami odżywczymi do ostatniej łyżki. Jesienią i zimą doskonale rozgrzewa, latem zupy spożywane w postaci chłodników orzeźwią.
Niestety zupy są wciąż niedocenianym daniem, a szkoda. Są bardzo proste w przygotowaniu, dają również nieograniczone pole do eksperymentowania ze smakiem. Co więcej taka forma spożywania warzyw pozwala uniknąć przykrych dolegliwości jak np. wzdęcia.