Wykształcenie ma wpływ na ryzyko śmierci z powodu raka?

Biedni i słabo wykształceni nie wiedzą zbyt dużo o profilaktyce i rzadziej chodzą na badania przesiewowe
Biedni i słabo wykształceni nie wiedzą zbyt dużo o profilaktyce i rzadziej chodzą na badania przesiewowe123RF/PICSEL

Czego nie lubi rak?

Rośliny strączkowe - fasola, groszek i soczewica zawierają dużo błonnika, który usprawnia trawienie, a tym samym może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Wyniki badań pokazują, że osoby które spożywają produkty bogate w błonnik fasolowy, są o 20 proc. mniej narażone na rozwój raka piersi niż ci, którzy nie osiągają zalecanej, dziennej dawki spożywanego błonnika.
Rośliny strączkowe - fasola, groszek i soczewica zawierają dużo błonnika, który usprawnia trawienie, a tym samym może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Wyniki badań pokazują, że osoby które spożywają produkty bogate w błonnik fasolowy, są o 20 proc. mniej narażone na rozwój raka piersi niż ci, którzy nie osiągają zalecanej, dziennej dawki spożywanego błonnika.
O jedzeniu orzechów często zapominamy, a szkoda - szczególnie włoskie mają korzystny wpływ na zdrowie. Zawierają substancję zwaną pedunculagin, którą organizm metabolizuje do urloitynów. Są to związki odgrywające ważną rolę w zapobieganiu raka piersi. O właściwościach przeciwnowotworowych orzechów włoskich wiemy między innymi z badania przeprowadzonego na myszach. Podczas doświadczenia karmiono je olejem z orzechów włoskich i po pewnych czasie okazało się, że miały wyższy poziom genów hamujących rozwój nowotworów, aniżeli myszy, którym podawano inne oleje.
O jedzeniu orzechów często zapominamy, a szkoda - szczególnie włoskie mają korzystny wpływ na zdrowie. Zawierają substancję zwaną pedunculagin, którą organizm metabolizuje do urloitynów. Są to związki odgrywające ważną rolę w zapobieganiu raka piersi. O właściwościach przeciwnowotworowych orzechów włoskich wiemy między innymi z badania przeprowadzonego na myszach. Podczas doświadczenia karmiono je olejem z orzechów włoskich i po pewnych czasie okazało się, że miały wyższy poziom genów hamujących rozwój nowotworów, aniżeli myszy, którym podawano inne oleje.
Tłuste ryby takie, jak łosoś, makrela czy sardela są bogate w niezbędne składniki odżywcze – witaminę B, potas, kwasy i tłuszcze omega-3. Na podstawie badań wiadomo, że osoby, które spożywają ryby słodkowodne, są o 53 proc. mniej narażone na raka jelita grubego niż ci, którzy nie spożywają ich wcale.
Tłuste ryby takie, jak łosoś, makrela czy sardela są bogate w niezbędne składniki odżywcze – witaminę B, potas, kwasy i tłuszcze omega-3. Na podstawie badań wiadomo, że osoby, które spożywają ryby słodkowodne, są o 53 proc. mniej narażone na raka jelita grubego niż ci, którzy nie spożywają ich wcale.
Marchew to niepozorne warzywo, o którym często zapominamy. A szkoda, bo zawiera witaminy K, A i przeciwutleniacze, a także duże ilości beta-karotenu, który wspiera układ odpornościowy. Przegląd kilku przeprowadzonych badań pokazuje, że beta-karoten obniża ryzyko rozwoju raka piersi i prostaty. Naukowcy donoszą też, że spożywanie marchwi zmniejsza ryzyko zachorowań na raka żołądka o 26 proc.
Marchew to niepozorne warzywo, o którym często zapominamy. A szkoda, bo zawiera witaminy K, A i przeciwutleniacze, a także duże ilości beta-karotenu, który wspiera układ odpornościowy. Przegląd kilku przeprowadzonych badań pokazuje, że beta-karoten obniża ryzyko rozwoju raka piersi i prostaty. Naukowcy donoszą też, że spożywanie marchwi zmniejsza ryzyko zachorowań na raka żołądka o 26 proc.
Warzywa krzyżowe - brokuły, kalafior i jarmuż - zawierają korzystne składniki odżywcze, m.in. witaminę C, witaminę K i mangan. Dzięki obecności sulforafanu – związku o właściwościach przeciwnowotworowych, regularne jedzenie tych warzyw hamuje wzrost komórek rakowych i stymuluje ich śmierć.
Warzywa krzyżowe - brokuły, kalafior i jarmuż - zawierają korzystne składniki odżywcze, m.in. witaminę C, witaminę K i mangan. Dzięki obecności sulforafanu – związku o właściwościach przeciwnowotworowych, regularne jedzenie tych warzyw hamuje wzrost komórek rakowych i stymuluje ich śmierć.
Owoce jagodowe są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Jedno z badań dowodzi, że antocyjanina zawarta w jeżynach obniża biomarkery odpowiedzialne na rozwój raka jelita grubego.
Owoce jagodowe są bogate w witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Jedno z badań dowodzi, że antocyjanina zawarta w jeżynach obniża biomarkery odpowiedzialne na rozwój raka jelita grubego.123RF/PICSEL
Jabłka to owoce, które powinniśmy wybierać najczęściej. Zawierają polifenole, czyli związki roślinne o właściwościach przeciwnowotworowych. Mogą one zapobiec stanom zapalnym, chorobom sercowo-naczyniowym i infekcjom. Na podstawie badania przeprowadzonego w 2018 roku wiemy, że floretyna jabłkowa hamuje wzrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych za rozwój raka piersi.
Jabłka to owoce, które powinniśmy wybierać najczęściej. Zawierają polifenole, czyli związki roślinne o właściwościach przeciwnowotworowych. Mogą one zapobiec stanom zapalnym, chorobom sercowo-naczyniowym i infekcjom. Na podstawie badania przeprowadzonego w 2018 roku wiemy, że floretyna jabłkowa hamuje wzrost komórek nowotworowych odpowiedzialnych za rozwój raka piersi.
Potrzeba jeszcze ponad czterech milionów złotych, żeby Hania mogła rozpocząć terapię
Potrzeba jeszcze ponad czterech milionów złotych, żeby Hania mogła rozpocząć terapięarchiwum prywatne