Biała rzodkiew – wielka kuzynka rzodkiewki
Biała rzodkiew bywa błędnie nazywana rzepą, a to zupełnie różne warzywa. Podłużna rzodkiew ma biała skórkę i miąższ w tym samym kolorze. Jest kuzynką lubianych przez Polaków rzodkiewek. Co istotne, przerasta je nie tylko rozmiarem, ale też zawartością składników biologicznie aktywnych. Co jeszcze warto wiedzieć o rzodkwi, dla kogo będzie korzystna, a kto powinien zachować umiar w jej spożyciu i z czym smakuje najlepiej? Wyjaśniamy.
Dlaczego tak wielu ludzi myli rzodkiew i rzepę? Warzywa wyglądają zupełnie inaczej, ale ich nazwy brzmią podobnie. W błąd potrafią wprowadzić nawet sklepy wielkopowierzchniowe, w których rzepa i rzodkiew bywają niepoprawnie opisane.
Rzodkiew, choć jest kuzynką owalnych w kształcie, maleńkich rzodkiewek, jest biała i podłużna. Najpopularniejszą odmianą rzodkwi jest rzodkiew zwyczajna. Rzepa ma kształt kulisty i występuje w dwóch kolorach: białym i czarnym.
Dziś przyjrzyjmy się podłużnej, soczystej rzodkwi. Jej smak i wartości odżywcze nie powinny umknąć naszej uwadze.
Wyglądem może przypominać gigantyczną pietruszkę, smakiem bliżej jej do rzodkiewek, ale jest od nich ostrzejsza. Nawet niewielka porcja rzodkwi dodana do sałatki czy dania mięsnego, wydobędzie i podkreśli ich smak.
Ostra nuta rzodkwi czyni z niej doskonały składnik wyszukanych sałatek i surówek. Warzywo dobrze łączy się smakowo z zielonymi listkami szpinaku, jarmużu, rukoli, sałaty masłowej, lodowej i rzymskiej. Do biało-zielonego zestawu warto dodać pomidorki koktajlowe albo startą na tarce o grubych oczkach marchew i czarne oliwki. Kolorowe połączenia zaostrzają apetyty, a sałatek i surówek nigdy dość.
Taki zestaw może być dodatkiem do drugiego dania albo bazą do pożywnej sałatki, ale trzeba do niej dodać węglowodan złożony. W tym przypadku sprawdzi się ryż naturalny albo brązowy, makaron pełnoziarnisty lub komosa ryżowa. Sałatkę warto wzbogacić ziarenkami czarnuszki i białego sezamu, skropić sokiem z cytryny i uczta gotowa.
Czytaj również: Rozpuść i wypij. Napój z drożdży to patent na piękną skórę i nie tylko
Biała rzodkiew może być zjadana solo - jako przekąska pomiędzy posiłkami - albo dodawana do kanapek. Pokrojona w plastry, położona na posmarowanym masłem dobrej jakości pieczywie i delikatnie oprószona solą lub suszonym lubczykiem smakuje obłędnie.
Wolisz kanapki i dania mięsne? Tym bardziej pamiętaj, by dodawać do nich białą rzodkiew. Nie tylko wzbogaci smak, ale pomoże strawić mięsne przysmaki. To jedna z najważniejszych zalet zdrowotnych rzodkwi. O jakich jeszcze warto wiedzieć?
Biała rzodkiew jest skarbnicą ułatwiających trawienie olejków eterycznych. To one odpowiadają za ostry smak i zapach warzywa. Obok olejków, w rzodkwi znajdziemy prawdziwy arsenał składników odżywczych, w tym witaminy C i A, które są silnymi przeciwutleniaczami. Biała rzodkiew jest też skarbnicą szeregu witamin z grupy B i licznych składników mineralnych. Pozyskamy z niej ważny dla odporności cynk, kluczowe dla zdrowia krwi żelazo, konieczny dla kości wapń, niezbędny dla serca potas, a także fosfor, fluor, magnez, sód, mangan i miedź.
Zawarte w białej rzodkwi olejki eteryczne sprzyjają procesom metabolicznym, dlatego warto dodawać warzywo do ciężkostrawnych dań mięsnych i mącznych. Olejki mają też działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, co szczególnie ważne przy kłopotach trawiennych.
Warzywo zawiera znaczne dawki cynku - pierwiastka, który determinuje prawidłową pracę układu immunologicznego oraz dwie witaminy o silnych właściwościach antyutleniających. Witaminy A i C neutralizują toksyczne działanie wolnych rodników i mają korzystny wpływ na odporność - zarówno w kontekście infekcji sezonowych, jak i chorób cywilizacyjnych.
Warzywo ma niewiele kalorii, znaczne dawki błonnika i niski indeks glikemiczny, dlatego powinno znaleźć stałe miejsce w jadłospisie osób z cukrzycą. Biała rzodkiew działa żółcio- i moczopędnie. Jest polecana przy skłonności do infekcji dróg moczowych. Z uwagi na bogactwo błonnika pomaga uporać się z zaparciami.
Sprawdź także: 10 powodów, by rozsmakować się w białej rzodkwi
Biała rzodkiew jest ostra w smaku. Zjadana w dużych ilościach może wywołać dyskomfort trawienny, zwłaszcza u osób z delikatnym przewodem pokarmowych. Nie powinny spożywać jej osoby z aktywną chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Działając drażniąco na śluzówki układu pokarmowego, biała rzodkiew może doprowadzić do zaostrzenia choroby. Z tego samego powodu trzeba wykluczyć ją z jadłospisu przy zapaleniu błon śluzowych żołądka.